Fostul "Doi şi'un sfert" se clatină sub presiunea DNA. Alţi 18 angajaţi, puşi sub urmărire penală

Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) - fostul "Doi şi'un sfert" - are acum o gravă problemă de imagine. Nu mai puţin de şase şefi ai serviciului secret şi 18 lucrători de poliţie au ajuns să fie puşi sub urmărire penală pentru fapte de corupţie.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

La scurt timp după ce au pus sub urmărirea penală nu mai puţin de şase şefi ai Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), serviciul secret al Ministrului de Interne, procurorii anticorupţie au anunţat o nouă "captură" în acelaşi dosar. Este vorba despre alţi 18 lucrători de poliţie din cadrul instituţiei.

"În zilele de 30 şi 31 august 2016, procurorii din cadrul DNA – Secţia pentru combaterea corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de alte 18 persoane, angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - DIPI pentru infracţiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu sub forma complicităţii, fals şi uz de fals", reiese dintr-un comunicat remis miercuri de agenţia anticorupţie.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că angajaţi din cadrul DIPI ar fi efectuat următoarele activităţi:

- sub pretextul existenţei unor cheltuieli pentru activităţi informativ-operative, au întocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere şi în baza cărora sume din fondurile operative au fost folosite, în mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, înzestrarea instituţiei ori au fost folosite în interes personal de către persoane din conducerea instituţiei;

- au atestat în fals necesitatea/existenţa unor cheltuieli operative;

- şi-au însuşit sume de bani din fondurile operative, pentru a fi folosite în interes personal;

- au folosit rapoartele la Compartimentul fonduri operative al D.I.P.I., cunoscând că au fost întocmite în fals, în scopul fraudării fondurilor operative.

"În total, 24 de persoane, între care şase cu funcţii de conducere la data faptelor au dobândit calitatea de suspect în prezentul dosar. Din probele administrate în acest moment, există suspiciunea rezonabilă că suma deturnată din fondurile operative ale DIPI pentru cheltuieli de protocol şi pentru înzestrarea instituţiei, în perioada 2014-2015, depăşeşte 220.000 lei, iar suma însuşită în interes personal depăşeşte 70.000 lei", au informat procurorii.

Pentru mai multe detalii despre acest caz intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne