Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, audiată la DNA

Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu (Lavinia Savu / Epoch Times)

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a fost audiată joi dimineaţă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul Microsoft, informează B1Tv.

Senatoarea PSD, a ajuns la sediul DNA pentru audieri în jurul orei 8:00.

În cadrul dosarului privind contractele de achiziţionare a unor licenţe Microsoft, procurorii anticorupţie au început, pe 26 septembrie 2014, urmărirea penală sub acuzaţia de corupţie a nouă foşti miniştri care aparţineau guvernelor Adrian Năstase şi Emil Boc.

Totodată, senatoarea PSD mai este acuzată de mai multe fapte de corupţie în dosarul Programul ”Sistem Educaţional Informatizat” (SEI), în cadrul căruia mai mulţi miniştri din Guvernul Năstase şi Guvernul Boc sunt acuzaţi de fapte de corupţie, precum prelungirea sau încheierea unor contracte folosind un suprapreţ.

Ecaterina Andronescu a părăsit sediul DNA în jurul orei 11:30. La plecare, fostul ministru a declarat că este suspectată de abuz în serviciu. Întrebată dacă procurorii DNA au cerut aviz pentru arestarea sa, Andronescu a afirmat ca ”nu s-a pus problema”.

Procurorii susţin că Ecaterina Andronescu ar fi solicitat şi primit foloase necuvenite, precum sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul. În schimbul acestora, Andronescu, ministru al Educaţiei la acea vreme, ar fi ajutat firmele respective să deruleze anumite contracte în parteneriat cu ministerul.

În apărarea sa, Ecaterina Andronescu a afirmat că numele său nu avea ce căuta în dosarul Microsoft, în timp ce procurorii anticorupţie o acuză de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

"Mă voi bate pentru a-mi dovedi nevinovăţia şi vă rog să nu va pierdeţi încrederea în onestitatea mea”, a declarat Andronescu în faţa colegilor săi, care i-au ridicat imunitatea parlamentară.

Redăm un fragment din comunicatul DNA:

"Sesizarea Senatului României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009 şi în prezent senator în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului 'Sistem Educaţional Informatizat' şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora; ar fi stabilit, printr-un Memorandum, firmele care să participe la realizarea proiectului, atestând în mod nereal ca acestea fac parte dintr-un consorţiu; ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă; ar fi înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii oneroase pentru ministerul pe care îl conducea, toate acestea având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă în perioada 2001 -2009, ar fi pretins şi primit de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul".