Fostul preşedinte al Comisiei de Afaceri Externe al Spaniei: „Shen Yun, un spectacol pe care-l recomand”

Shen Yun, o companie artistică cu sediul la New York, aduce dansul clasic chinez şi muzica clasică chineză la Barcelona pentru a reînvia civilizaţia chineză de inspiraţie divină.
Josep Antoni Duran Lleida
Josep Antoni Duran Lleida (NTD)

Este un spectacol minunat, este o combinaţie de culori, armonie, dans, muzică, cu tehnici moderne … Este un spectacol pe care îl recomand”, a afirmat Josep Antonini Duran Lleida, avocat şi fost preşedinte al Comisiei de Afaceri Externe a Camerei Reprezentaţilor din Spania.

Pentru mine, valoarea spectacolului constă în legătura pe care o are cu cultura şi cu inovaţiile tehnologice pe care le include.

Dacă vă uitaţi originile - în special în zilele noastre, într-o lume globalizată – încetaţi să mai fiţi ceea ce aţi fost, ceea ce sunteţi. Este ciudat că chinezilor nu li se permite să cunoască originea culturii lor, sau a tradiţiilor. A-ţi pierde tradiţia echivalează cu a-ţi pierde identitatea.

În 1949, Partidul Comunist a confiscat puterea şi a căutat să distrugă cultura tradiţională printr-o campanie politică care a avut ca obiectiv „cele patru lucruri vechi:” obiceiurile strămoşeşti (vechi), vechea cultură, vechile deprinderi şi ideile vechi.

Elementul spiritual face parte din cultura chineză, fie că acest lucru place sau nu. De aceea nu puteţi separa identitatea chineză de acel aspect, care modelează propria istorie şi mentalitate a poporului chinez.

Este păcat că spectacolul poate fi văzut în afara Chinei, dar nu în China, deoarece, în primul rând, reîmprospătează unele tradiţii şi o parte a culturii chinezilor. Cred că este esenţial ca o naţiune să nu-şi uite originile.

Cea mai renumită companie de dans chinez clasic, Shen Yun Performing Arts, cu sediul la New York, are mai multe companii care efectuează turnee în întreaga lume.