Fostul preşedinte brazilian Lula condamnat la aproape 10 ani de închisoare pentru corupţie

Fostul preşedinte al Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva, un pretendent de top la câştigarea alegerilor prezidenţiale de anul viitor, a fost condamnat miercuri pentru corupţie şi a primit aproape 10 ani de închisoare.
Luiz Inacio Lula da Silva.
Luiz Inacio Lula da Silva. (Evaristo Sa/AFP/Getty Images)

Decizia marchează o lovitură puternică pentru Lula - care rămâne liber până se va judeca apelul său - şi pentru şansele de a realiza o revenire pe scena politică.

Lula, care a fost primul preşedinte al Braziliei ales din cadrul clasei muncitoare şi a rămas o figură populară în rândul alegătorilor, a părăsit biroul prezidenţial în urmă cu 6 ani cu o rată de popularitate de 83%. Fostul lider de sindicat a câştigat admiraţia globală pentru adoptarea unor politici sociale care au ajutat la reducerea inegalităţii mari în cea mai mare ţară din America Latină.

Verdictul reprezintă cea mai semnificativă condamnare de până acum în cadrul unei ample investigaţii pentru corupţie care a zguduit Brazilia în ultimii peste 3 ani, scoţând la iveală un sistem extins de acordare şi primire de mite la nivelurile de vârf ale companiilor şi guvernului şi aruncând sistemul politic al ţării în dezordine.

Judecătorul Sergio Moro l-a găsit vinovat pe Lula pentru acceptarea de mite în valoare de 3,7 milioane de reali (1,2 milioane de dolari) din partea companiei de inginerie OAS SA. Procurorii au precizat că firma a cheltuit suma respectivă pentru a recondiţiona un apartament pe plajă pentru Lula, în schimbul facilitării câştigării unor contracte cu compania petrolieră de stat Petroleo Brasileiro.

Procurorii federali l-au acuzat pe Lula, care a devenit preşedinte în 2003, de orchestrarea unei scheme îndelungate de corupţie care a fost descoperită într-o anchetă privind scandalul de mite în care a fost implicat gigantul petrolier Petrobras.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe