UPDATE: Fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş, condamnat la 8 ani de închisoare, s-a predat la Poliţia Capitalei

Cristian Poteraş, PDL
Cristian Poteraş, PDL (Epoch Times România)

UPDATE: Cristian Poteraş s-a predat vineri seară, la Poliţia Capitalei, urmând să fie dus la Penitenciarul Rahova, unde va sta în carantină 21 de zile, după care îi vor fi stabilite regimul şi locul de detenţie, informează România Liberă.

***

Fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş a fost condamant, vineri, la opt ani de închisoare cu executare în dosarul de abuz în serviciu privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane. Sentinţa pronunţată de magistraţii Curţii de Apel este definitivă. În prima instanţă, fostul primar al sectorului 6 a fost achitat, pe 10 aprilie 2014, de Judecătoria Sectorului 6.

De asemenea, fostului edil i-au fost interzise mai multe drepturi pe o perioadă de cinci ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Potrivit ziare.com, în acelaşi dosar au mai fost condamnaţi şi şase funcţionari publici. Gheorghe Florica, Petre Boncea şi Dumitru Vultur au primit câte cinci ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă calificată şi continuată, Daniel Moise, trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar Cristina Popescu şi Dorina Piftor câte trei ani, pedeapsă ce a fost suspendată pe durata unui termen de încercare de şapte ani.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus şi desfiinţarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, emise de fostul edil precum şi confiscarea mai multor sume de bani, respectiv 20 de milioane de euro de la Marian Jean Căpăţînă, reprezentând preţul obţinut din vânzarea a doua terenuri din Sectorul 6 al Capitalei şi 810.000 euro de la Ion Nicolae Berendea, suma reprezentând preţul obţinut din vânzarea unui teren de peste o mie de metri pătraţi, amplasat în acelaşi sector.

Cristian Poteraş a fost trimis în judecată în martie 2011, la momentul respectiv acesta fiind încă primar al sectorului 6 şi preşedinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti. Poteraş a fost acuzat de abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2006, Cristian Poteraş, Gheorghe Florica, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, în calitate de funcţionari publici în cadrul Primăriei Sectorului 6 Bucureşti şi de membri în cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, nu şi-au respectat atribuţiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a şase titluri de proprietate pentru suprafaţa totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul Bucureşti, cu o valoare de piaţă, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

În toate cele şase situaţii, prin modalitatea în care au instrumentat cererile, au formulat propunerile de validare, au procedat la punerea în posesie şi au eliberat titlurile de proprietate, inculpaţii au încălcat dispoziţii legale imperative şi metodologia de soluţionare a cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii nr. 18/1991, astfel că au fost retrocedate terenuri cu o situaţie juridică incertă sau chiar prin încălcarea dreptului de proprietate al altor persoane, arată sursa citată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne