Fostul Ţar al CFR, Mihai Necolaiciuc, rămâne în arest

(photos.com)

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au respins cererea de eliberare condiţionată formulată de fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare pentru fraudarea statului cu 2,7 milioane de euro.

Potrivit Mediafax, Mihai Necolaiciuc poate contesta decizia la Tribunalul Bucureşti. Dacă şi Tribunalul Bucureşti îi va respinge cererea, fostul Ţar al CFR, cum i se spunea lui Necolaiciuc, se poate adresa din nou judecătorilor cu o cerere de liberare condiţionată în luna ianuarie a anului viitor.

Mihai Necolaiciuc a cerut, marţi, Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat din penitenciar, după doar 11 zile de la condamnarea la patru ani şi şase luni de închisoare din dosarul în care a fost găsit vinovat pentru fraudarea statului cu 2,7 milioane de euro.

"În doi ani şi jumătate, cât timp s-a judecat acest dosar la Judecătoria Sectorului 1, s-a ajuns la concluzia că sunt nevinovat şi am fost achitat. După trei înfăţişări, Curtea de Apel m-a condamnat. Eu nu acuz pe nimeni, însă vă rog să admiteţi aceasta rugăminte de eliberare, pentru că mai am alte trei dosare şi nu vreau să îmi construiesc apărarea. În aceste condiţii nu pot face acest lucru", a spus, în faţa instanţei, Mihai Necolaiciuc.

Amintim că Necolaiciuc fusese achitat de Judecătoria sectorului 1 în acest dosar în primă instanţă iar DNA a atacat decizia cu recurs.

Fostul director CFR a fost judecat pentru deturnare de fonduri europene, contractate pentru reconstruirea infrastructurii căilor ferate afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori. Frauda de care a fost acuzat se ridică la peste 2,7 milioane de euro.

Conform procurorilor, în perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, perioadă a Guvernării Năstase, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general CNCFR, în complicitate cu directorul economic CFR, Viorica Olăeru, director al Direcţiei Economice şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi au utilizat 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, proveniţi dintr-un credit acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordaţi.

Cu banii pe care Banca Europeană de Investiţii i-a acordat CFR-ului pentru reconstruirea infrastructurii CFR, cei doi au cumpărat "în mod preferenţial", pixuri, agende, calendare, covoraşe PVC etc.

Necolaiciuc mai este acuzat că, în perioada 2002 – 2004 (de asemenea epoca Năstase), a scos ilegal din funcţiune şi a valorificat prin vânzare 23.000 de vagoane şi 1.059 locomotive necasate şi neevaluate, care au fost vândute către varii firme la preţ de fier vechi. Prejudiciul adus CFR s-a ridicat la 17.659.042 de lei. Aceste cumpărături respectiv vânzări, fac însă obiectul unui alt dosar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne