Fotbal: Dinamo - Steaua 1-3, în etapa a 30-a a Ligii I

(Daniel Mihailescu / EuroFootball / Getty Images)

Steaua Bucureşti a câştigat duminică seara, pe Arena Naţională din Capitală, în faţa celor de la Dinamo Bucureşti cu scorul de 3-1 (0-0), în ''eternul derby'' al fotbalului românesc, jucat în etapa a 30-a a Ligii I, şi se menţine în lupta pentru titlu.

Acest ''clasico'' al fotbalului românesc a fost umbrit de incidentele produse de suporterii dinamovişti, care au întârziat ambele reprize şi au întrerupt-o pe a doua timp de circa 20 de minute prin torţele şi petardele aruncate pe teren.

După o primă repriză albă, Dinamo a început mai bine jocul în repriza secundă, după întreruperea meciului, dar soarta meciului a fost decisă de Nicuşor Stanciu, care a realizat ''dubla'' în decurs de numai trei minute. Stanciu a fost faultat mai întâi în careu de Bărboianu şi a transformat apoi penalty-ul acordat (76), iar apoi a marcat cu un şut de la marginea careului (79).

Abd Hatem Elhamed (90 16) a reaprins meciul, dar Steaua a mai obţinut un penalty la ultima fază a jocului, prin ex-dinamovistul Ţucudean, faultat de Bunoza, iar Andrei Prepeliţă (90 23) a închis tabela.

Prima ocazie a meciului i-a aparţinut lui Stanciu, care a reluat pe lângă poartă (15). Cele două formaţii nu au mai reuşit să îşi creeze situaţii notabile până în finalul primei părţi, când Lazăr a şutat din unghi, dar Arlauskis a prins (45 2).

După golurile lui Stanciu, Dinamo a încercat să revină în joc, iar Marius Niculae (85) a avut o şansă bună, dar a reluat peste poartă, la o incursiune a lui Elhamed. Acelaşi Elhamed (89) a fost aproape de gol, dar a trimis mingea în bară transversală cu capul.

Steaua a avut şi ea şanse de a marcat, mai ales pe contre, însă Breeveld (90 1) a reluat pe lângă poartă, iar şutul lui Chipciu (90 2) a fost deviat în corner.

Rotariu a irosit şi el o bună oportunitate, cu un şut la colţul scurt, salvat Arlauskis (90 7).

Golurile Stelei au fost salutate din tribună de Claudiu Keşeru, fostul jucător al campioanei, venit special din Qatar să asiste la derby.

Începutul meciului fusese întârziat cu circa şapte minute din cauza torţelor aruncate de fanii dinamovişti. Repriza a doua s-a reluat cu o întârziere de câteva minute, din cauza torţelor aruncate de galeria lui Dinamo, dar jocul a fost întrerupt de arbitrul Cristian Balaj după doar 20 de secunde, după ce alte torţe au fost aruncate pe gazon. Jucătorii celor două echipe au aşteptat circa cinci minute, dar torţele au continuat să fie aruncate de către galeria lui Dinamo.

Portarul Stelei, Giedrius Arlauskis, a fost lovit în mână de un obiect aruncat din tribune, potrivit imaginilor de televiziune, iar apoi lituanianul a fugit din zona porţii după ce o petardă a explodat alături de el. Arbitrul Balaj a trimis cele două echipe la vestiare după acest incident.

Ionel Dănciulescu, directorul sportiv al lui Dinamo, şi căpitanul Marius Niculae au încercat să discute cu galeria dinamovistă, însă spiritele nu s-au calmat.

Dinamo nu are nicio victorie în faţa Stelei în ultimele lor 11 meciuri directe, ''roş-albaştrii'' obţinând nouă victorii şi două egaluri.

În 158 de meciuri directe (131 în Liga 1), Steaua s-a impus în 57, Dinamo a câştigat 54, iar 47 s-au încheiat nedecis. În Liga 1, palmaresul este favorabil echipei din Şoseaua Ştefan cel Mare: 132 jocuri — 45 de victorii Dinamo, 46 de remize, 41 de succese Steaua. În tur Steaua s-a impus cu 3-0.

Steaua are patru victorii şi un egal în ultimele sale cinci partide jucate în deplasare, dar le-a pierdut pe ultimele trei de acasă în acest campionat. Dinamo nu a mai cunoscut gustul victoriei de patru etape (două egaluri, două eşecuri).

Dinamo Bucureşti — Steaua Bucureşti 1-3 (0-1)

Au marcat: Abd Hatem Elhamed (90 16), respectiv Nicuşor Stanciu (76 — penalty, 79), Andrei Prepeliţă (90 23 — penalty).

Bucureşti, Arena Naţională: 25.863 spectatori

Liga I, etapa a 30-a

Au evoluat echipele:

FC Dinamo Bucureşti: 1. Traian Marc — 20. Ştefan Bărboianu, 21. Andrei Marc, 6. Gordan Bunoza, 94. Steliano Filip — 27. Ionuţ Nedelcearu — 10. Cosmin Matei (8. Dorin Rotariu, 90 4), 18. Marian Cristescu (9. Kamil Bilinski, 83), 55. Marius Alexe, 93. Valentin Lazăr (4. Abd Elhamed, 75) — 29. Marius Niculae (căpitan). Antrenor: Flavius Stoican.

Rezerve neutilizate: 34. Kristijan Naumovski — 7. Gicu Grozav, 14. Collins Fai, 77. Bogdan Gavrilă.

FC Steaua Bucureşti: 24,. Giedrius Arlauskis — 2. Cornel Râpă, 33. Fernando Varela, 13. Alin Toşca, 16. Guilherme — 11. Andrei Prepeliţă, 21. Nicandro Breeveld (8. Lucian Filip, 90 13) — 77. Adrian Popa (29. George Ţucudean, 86), 12. Nicolae Stanciu (9. Gabriel Iancu, 90 8), 10. Cristian Tănase (căpitan) — 7. Alex Chipciu. Antrenor: Constantin Gâlcă.

Rezerve neutilizate: 95. Valentin Cojocaru — 5. Srgian Luchin, 55. Alex Bourceanu, 24. Rareş Enceanu.

Arbitru: Cristian Balaj (Baia Mare); arbitri asistenţi: Valentin Avram (Bucureşti), Alexandru Cerei (Cluj-Napoca); arbitri asistenţi adiţionali: Cătălin Popa (Piteşti), Viorel Cojocaru (Galaţi); arbitru de rezervă: Daniel Mitruţi (Craiova)

Observatori: Cornel Sorescu (Piteşti) — CCA, Paul Mincu (Bucureşti) — LPF

Cartonaşe galbene: Matei (43), Nedelcearu (45 1), Arlauskis (45 1), Breeveld (69), Popa (86), Bunoza (90 21).