Fotbal: Luis Figo, apel pentru amânarea alegerilor după ce oficiali FIFA au fost acuzaţi de corupţie

Portughezul Luis Figo, câştigătorul Balonului de Aur în anul 2000 şi   unul dintre candidaţii iniţiali la funcţia de preşedinte al Federaţiei   Internaţionale de Fotbal.
Portughezul Luis Figo, câştigătorul Balonului de Aur în anul 2000 şi unul dintre candidaţii iniţiali la funcţia de preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal. (Valerio Pennicino / Getty Images)

Fostul mare fotbalist portughez Luis Figo, câştigătorul Balonului de Aur în anul 2000 şi unul dintre candidaţii iniţiali la funcţia de preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal, a cerut FIFA amânarea alegerilor programate vineri, la Zurich, după scandalul declanşat de arestarea a şapte dintre responsabilii săi, sub acuzaţia de corupţie.

"Cei care iubesc fotbalul, ca mine, văd această zi de 27 mai ca pe una dintre cele mai rele din istoria FIFA", a scris fostul jucător al lui FC Barcelona şi Real Madrid pe contul său de Facebook, la o săptămână după ce şi-a anunţat retragerea din cursa pentru preşedinţia FIFA.

"Repet ceea ce am spus deja săptămâna trecută: ce este prevăzut vineri, la Zurich, nu este o alegere. Există mai mulţi oameni care gândesc la fel ca mine. Ar fi o greşeală menţinerea alegerilor", mărturiseşte fostul star al fotbalului portughez.

În momentul renunţării la candidatura sa, Luis Figo, care a evoluat în cursul carierei sale la FC Barcelona şi Real Madrid, a precizat că "acest proces electoral este orice, dar nu o alegere. Este un plebiscit care are drept obiectiv încredinţarea puterii absolute unui om, lucru la care refuz să particip".

Elveţianul Joseph Blatter, în vârstă de 79 ani, preşedintele în exerciţiu al FIFA din 1998, vizează un al cincilea mandat la conducerea forului fotbalistic mondial cu ocazia alegerilor programate vineri, la Zurich, în care va avea un singur contracandidat, prinţul iordanian Ali Bin Al Hussein, după retragerile portughezului Luis Figo şi olandezului Michael Van Praag.

UEFA a solicitat, la rândul ei, amânarea pentru o perioadă de şase luni a Congresului FIFA în cadrul căruia este programată şi alegerea noului preşedinte, "care riscă să se transforme într-o farsă". "Aceste evenimente arată faptul că corupţia este profund înrădăcinată în cultura FIFA", acuză instanţa fotbalistică european.

În total, nouă foşti sau actuali oficiali ai FIFA şi cinci parteneri ai Federaţiei internaţionale de fotbal au fost inculpaţi pentru corupţie, înşelătorie şi spălare de bani, la New York, fiind acuzaţi cu au primit sau distribuit peste 150 milioane de dolari începând din 1991, pentru drepturile de difuzare a turneelor internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport