Fracţiunea PAS: Activitatea deputatului trebuie să fie transparentă, iar cetăţenii să poată urmări activitatea deputaţilor

Lilian Carp, Galina Sajin, deputaţi PAS
Lilian Carp, Galina Sajin, deputaţi PAS (unpaspentru.md)

Deputaţii din Fracţiunea Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) Blocul ACUM, Lilian Carp şi Galina Sajin, au prezentat o nouă iniţiativă legislativă de completare a Regulamentului Parlamentului, menită să sporească transparenţa decizională.

Potrivit acestora, prezentul proiect de lege prevede completarea Regulamentului şi propune publicarea pe pagina Parlamentului a întrebărilor şi interpelărilor scrise şi răspunsurile aferente, precum şi a luărilor de cuvânt, declaraţiilor deputaţilor şi amendamentele acestora.

„La moment, site-ul Parlamentului nu permite cetăţenilor să urmărească activitatea deputaţilor sau evoluţiile proiectelor legislative aşa cum ar fi necesar pentru o activitate cu adevărat transparentă. Deşi în majoritatea ţărilor deja există sisteme informaţionale moderne de monitorizare a activităţii deputaţilor, în Republica Moldova există un şir de probleme legate de modul în care Parlamentul comunică cu cetăţenii”, a declarat Galina Sajin în cadrul unei conferinţe de presă.

Deputaţii PAS au mai precizat faptul că îşi doresc ca parlamentarii moldoveni să urmeze exemplul altor state europene, în primul rând al României, unde activitatea deputatului este transparentă şi unde cetăţenii pot să urmărească activitatea deputaţilor intrând pe site-ul Senatului sau al Camerei Deputaţilor.

Sajin a mai adăugat că Parlamentul trebuie să tindă spre transparentizarea tuturor proceselor sale şi spre crearea unei legături mai bune cu cetăţenii pe care îi reprezintă: „Prin acest proiect, de fapt, ne aliniem unui nivel de transparenţă parlamentară pe larg acceptat şi asigurat la nivel internaţionalˮ.

În context, deputatul Lilian Carp a menţionat că oligarhii, de regulă, îşi promovează interesele prin intermediul unor parlamentari care înaintează anumite amendamente la lege după prima lectură în cadrul comisiilor, unde se votează fără a se aduce la cunoştinţa opiniei publice.

„De exemplu, aşa a fost pusă pe umerii cetăţenilor plata pentru tranzitul de gaze, printr-un amendament depus de deputatul S. Furdui. Tot prin intermediul unui amendament, a fost redus numărul de pensionari care pot beneficia de pensie indexată de două ori pe an, aşa cum prevedea un proiect de lege propus de preşedintele Dodon.

Or, pentru a camufla lipsa de bani în buget, dar pentru a întreţine propaganda socialistă, deputatul PSRM V. Odnostalco a modificat proiectul preşedintelui privind indexarea pensiilor, fără ca cetăţenii să ştie cine este autorul amendamentului privind micşorarea numărului beneficiarilor etc.ˮ, a precizat Lilian Carp.

Totodată, deputaţii PAS consideră că este important pentru cetăţeni să cunoască activitatea deputaţilor de la înaintarea unui proiect de lege, amendament până la oferirea unui răspuns la o scrisoare trimisă unui deputat, asigurând astfel transparenţă în activitatea deputaţilor şi o comunicare eficientă cu cetăţenii.