Franţa amendează Google cu 50 milioane euro pentru încălcarea normelor RGPD

(Getty Images)

Comisia Naţională pentru Tehnologia Informaţiei şi Libertăţi Civile din Franţa a amendat Google cu suma de 50 milioane de euro pentru lipsa de transparenţă şi claritate a modului în care îşi informează utilizatorii cu privire la gestionarea datelor lor personale, potrivit Deutsche Welle. Google a obţinut în 2017 venituri de 109,65 miliarde de dolari.

“Scopul procesării datelor, perioadele de stocare a datelor sau categoriile de date personale folosite pentru personalizarea anunţurilor” au fost detaliate într-o serie de documente, pagini şi setări, scrie în textul deciziei Comisiei. De asemenea, Google a eşuat să obţină în mod corespunzător consimţământul utilizatorilor pentru reclame personalizate, notează decizia.

Această amendă reprezintă prima penalizare a Google pentru nerespectarea Regulamentului General privind Protecţia Datelor (RGPD), care a intrat în vigoare în Uniunea Europeană în mai anul trecut.

RGPD urmăreşte să ofere utilizatorilor un mai bun control asupra datelor personale şi oferă agenţiilor de reglementare puterea să impună amenzi de până la 4% din veniturile globale ale companiilor pentru încălcarea prevederilor Regulamentului. Dacă ar fi fost aplicat procentajul maxim în cazul Alphabet, atunci amenda s-ar fi ridicat la aproximativ 4,3 miliarde de dolari. Însă RGPD a fost criticată de analişti şi grupuri de protecţie a libertăţilor pe Internet, care au afirmat că de fapt noul regulament va restricţiona libertăţile şi va transforma Internetul într-un “instrument de supraveghere şi control automat al utilizatorilor săi”.

“Suma decisă este justificată de gravitatea încălcărilor observate în ceea ce priveşte principiile esenţiale ale RGPD: transparenţă, informaţie şi consens", a declarat Comisia Naţională pentru Tehnologia Informaţiei şi Libertăţi Civile.

După anunţarea deciziei comisiei, Google a decclarat: “Oamenii doresc ca noi să avem standarde ridicate de transparenţă şi control. Suntem determinaţi să ne ridicăm la aceste aşteptări şi să respectăm cererile RGPD. Studiem decizia pentru a determina care sunt următorii noştri paşi”.

Grupurile europene None Of Your Business (Noyb) şi La Quadrature du Net au făcut contestaţii împotriva Google şi a altor companii de Internet, inclusiv Facebook, pentru faptul că nu au o bază legală validă pentru procesarea datelor personale ale utilizatorilor lor. Aceste reclamaţii au dus în cele din urmă la amendarea Google.

Facebook a fost amendată cu 10 milioane de euro în Italia în decembrie 2018 pentru inducerea în eroare a utilizatorilor în ceea ce priveşte practicile companiei de a gestiona şi folosi datele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură