Franţa cere Uniunii Europene să protejeze firmele care fac afaceri cu Iranul

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Getty Images)

Franţa a cerut Uniunii Europene să protejeze companiile care desfăşoară afaceri cu Iranul, în contextul în care SUA se pregăteşte să impună noi sancţiuni împotriva Teheranului, după ce Donald Trump s-a retras din acordul nuclear iranian.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut remarcile joi, la sosirea la un summit între ţările membre UE şi vestul Balcanilor, desfăşurat în capitala bulgară Sofia.

El a afirmat că Franţa susţine propunerile Comisiei Europene de a proteja şi compensa firmele europene care ar putea fi afectate de interdicţiile impuse Iranului.

Întrebat în legătură cu anunţul făcut de gigantul francez în energie Total că va pleca din Iran, Macron a precizat că firmele şi companiile internaţionale trebuie să ia propriile decizii, însă companiile mai mici au nevoie de protecţie pentru a continua să opereze în Iran.

Liderii UE au participat miercuri la o cină neoficială în Sofia, unde au convenit asupra unei “abordări unite” a blocului pentru a menţine valid acordul nuclear iranian după ieşirea Statelor Unite din acesta, potrivit unei surse citate de AFP.

În plus, ministrul chinez de Externe, Wang Yi şi omologul său francez Jean-Yves Le Drian s-au întâlnit în Paris şi au discutat despre necesitatea păstrării acordului nuclear, cunoscut sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).

Trump a anunţat în 8 mai că Washingtonul se retrage din acord şi a afirmat că va reintroduce sancţiuni împotriva Iranului, care fuseseră suspendate de prevederile acordului, şi că va impune “cel mai ridicat nivel” de interdicţii economice împotriva Republicii Islamice.

JCPOA a fost semnat în 2015 între Iran şi grupul de ţări P5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) şi prevede ca Teheranul să îşi limiteze în mod semnificativ programul nuclear în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Trump a criticat de mai multe ori acordul, afirmând că acesta este plin de breşe grave şi a justificat decizia susţinând că Iranul a încălcat “spiritul” acordului prin finanţarea violenţei militante în Orientul Mijlociu şi continuarea testelor cu rachete balistice.

Teheranul a declarat că, în următoarele săptămâni, va lua o decizie privind rolul său viitor în acord după negocierile cu celelalte părţi semnatare.

Şefa UE pentru politică externă, Federica Mogherini, şi miniştrii de Externe ai Marii Britanii, Franţei şi Germaniei s-au întâlnit marţi în Bruxelles cu ministrul iranian de Externe, Mohammed Javad Zarif, şi au purtat negocieri în vederea protejării acordului JCPOA.