Franţa interzice glifosatul până în 2022

Interzicerea în Franţa a celui mai utilizat erbicid din lume va acoperi orice domeniu, inclusiv agricultura, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului, Christophe Castaner, intervievat de BFM-TV
Glifosatul
Glifosatul (slowfood.com)

Franţa spune nu glifosatului. În special, primul ministru Edouard Philippe a decis că ierbicidul va fi complet „interzis în Franţa“ până la „sfârşitul quinquennat-ului“ preşedintelui Emmanuel Macron, adică în 2022. Interdicţia va acoperi orice domeniu, inclusiv agricultura, a anunţat luni 25 septembrie a.c. purtătorul de cuvânt al guvernului, Christophe Castaner, intervievat de BFM-TV. În ciuda ostilităţii multor fermieri, Parisul a decis să se opună reînnoirii licenţei UE de utilizare a glifosatului - care expiră la sfârşitul anului 2017 - dorită de Uniunea Europeană. La 5 octombrie, Bruxellesul va decide în ceea ce piveşte prelungirea acesteia.

Glifosatul este principalul ingredient al ierbicidului Roundup, ierbicidul cel mai vândut din lume şi fabricat de Monsanto. În ciuda propunerii Comisiei Europene de a prelungi licenţa comercială a produsului cu încă 10 ani, Franţa se opune şi promite să închidă comerţul cu glifosatul şi alte produse similare care - a reamintit guvernul lui Christophe Castaner - reprezintă „un risc pentru sănătatea publică". Pentru a realiza acest lucru, vor fi investite 5 miliarde de euro în dezvoltarea de produse alternative.

Referitor la utilizările neagricole, în zonele deschise publicului glifosatul "a fost deja interzis în Franţa de la 1 ianuarie 2017” de către autorităţile locale, în timp ce pentru uzul privat va fi interzis începând cu 1 ianuarie 2019. Până în prezent s-a opus folosirii erbicidului, în afară de Franţa, doar Suedia.