Franţa: Poliţiştii echipaţi cu arme de foc şi muniţie reală la protestele "vestelor galbene"

Un grup de poliţişti se îndreaptă spre o baricadă încendiată în Paris, 5 ianuarie 2019, în timpul unui protest al “vestelor galbene”
Un grup de poliţişti se îndreaptă spre o baricadă încendiată în Paris, 5 ianuarie 2019, în timpul unui protest al “vestelor galbene” (Eric Feferberg/AFP/Getty Images)

Forţele de ordine franceze (CRS) aparent au început să folosească, pentru prima dată, puşti de asalt cu muniţie reală în timpul celui de-al nouălea weekend de proteste ale mişcării "vestele galbene".

Polţişti francezi au fost surprinşi în imagini video agitând sâmbăta trecută ce păreau a fi puşti de asalt Heckler & Koch G36 pe străzile capitalei franceze, în apropierea Arcului de Triumf, potrivit publicaţiei Daily Mail.

Câţiva utilizatori de Twitter au postat diverse fotografii cu ofiţeri înarmaţi cu puşti, un utilizator susţinând că a numărat cel puţin 12 poliţişti înarmaţi în jurul orei locale 15:00 în apropierea renumitului monument.

Cu doar o săptămână înaintea protestelor de sâmbătă, numite de manifestanţi Actul IX, fostul ministru francez al Educaţiei, Luc Ferry, aparent a sugerat utilizarea de muniţii reale împotriva vestelor galbene într-un interviu cu mass media franceză.

“Când vedeţi tipi care lovesc un poliţist ghinionist căzut la sol, lăsaţi-i să folosească armele, este suficient. Aceşti golani, aceşti bastarzi de extremă dreapta şi extremă stânga sau cei din suburbii care vin să lovească poliţiştii... avem a patra armată ca mărime din lume şi este capabilă să pună capăt acestor mizerii”, a afirmat el.

Ulterior, Ferry şi-a explicat declaraţia, precizând: “În mod evident, nu am cerut niciodată împuşcarea "vestelor galbene", a căror mişcare am susţinut-o de la început. Pur şi simplu, cer ca poliţia să fie capabilă să îşi folosească armele non-letale... când unii oameni încearcă să îi ucidă”.

Gilles Caron, unul dintre activiştii mişcării, a comentat faptul că poliţiştii erau echipaţi cu căşti şi armură corporală. “Ei nu au făcut parte dintr-o unitate specializată de arme de foc”.

“Sarcina lor a fost pur şi simplu de a ne ameninţa cu arme letale într-o manieră care este foarte tulburătoare. Merităm unele explicaţii”, a adăugat Caron.

În timpul Actului IX mişcarea de protest a părut să îşi regăsească impulsul şi, din nou, au avut loc incidente violente, printre care, câţiva activişti au atacat un grup de jurnalişti în oraşul nordic Rouen.

Protestele, numite astfel după vestele cu vizibilitate ridicată pe care le poartă, au fost marcate de repetate ciocniri între manifestanţi şi poliţie de când au izbucnit în luna noiembrie, ca răspuns la planul preşedintelui Emmanuel Macron de a creşte taxa pe carburanţi, plan care ulterior a fost suspendat.

Deşi majoritatea protestelor de sâmbătă au fost paşnice, peste 115 persoane au fost arestate la nivel naţional – inclusiv 74 în Paris – şi aproximativ un sfert dintre cei arestaţi în întreaga ţară au fost deţinuţi pentru posesie de diverse arme. Ministerul francez de Interne a declarat că aproximativ 84.000 de persoane au ieşit pe străzile mai multor oraşe pentru a protesta, 8.000 fiind în Paris.

De asemenea, în actul IX au fost folosite gaze lacrimogene şi tunuri cu apă în timpul ciocnirilor dintre grupuri mici de manifestanţi şi poliţie în apropierea Arcului de Triumf. Multe dintre districtele centrale ale Parisului au fost închise şi forţele de securitate au fost echipate cu vehicule blindate şi câini. Zeci de bănci, magazine de bijuterii şi alte magazine de pe bulevardul Champs-Elysees au fost baricadate pe durata zilei de sâmbătă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe