Franţa va plăti Rusiei 950 milioane de euro pentru anularea contractului Mistral


Cele două nave port-elicopter din clasa Mistral, Sevastopol (st) şi Vladivostok, sunt văzute pe şantierul STX Les Chantiers de l'Atlantique din Saint-Nazaire, Franţa, 23 decembrie 2014.
Cele două nave port-elicopter din clasa Mistral, Sevastopol (st) şi Vladivostok, sunt văzute pe şantierul STX Les Chantiers de l'Atlantique din Saint-Nazaire, Franţa, 23 decembrie 2014. (Captură Foto)

Compensaţia financiară a Franţei către Rusia pentru anularea unui contract de livrare a două nave din clasa Mistral se ridică la 949,8 milioane de euro (aproximativ 1,1 miliarde de dolari), conform unui acord preliminar privind anularea contractului, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

La sfârşitul lunii august, Parisul a declarat că suma exactă pe care statul francez o va plăti Rusiei pentru nelivrarea navelor din clasa Mistral va fi anunţată de îndată ce va fi prezentat Parlamentului francez un proiect de lege în acest sens.

Acordul a fost prezentat miercuri Adunării Naţionale şi va fi analizat la jumătatea acestei luni, conform presei locale.

Orice dispută referitoare la interpretarea şi aplicarea acordului va fi rezolvată prin negocieri şi consultări bilaterale, susţine textul acordului, publicat pe website-ul Camerei Inferioare a Parlamentului francez.

De îndată ce va fi efectuată plata, Franţa va fi liberă să dispună de nave sau chiar să le vândă unei alte ţări.

Luna trecută, Parisul şi Moscova au anulat în mod oficial acordul semnat în 2011, în valoare de 1,2 miliarde de euro, pentru construirea şi livrarea a două portelicoptere din clasa Mistral. În noiembrie 2014, Franţa a suspendat contractul datorită implicării Moscovei în conflictul din estul Ucrainei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe