Franţa: “Vestele galbene” continuă protestele stradale în al 16-lea weekend consecutiv

Protest al manifestanţilor “vestele galbene” în Toulouse, Franţa, 23 februarie 2019
Protest al manifestanţilor “vestele galbene” în Toulouse, Franţa, 23 februarie 2019 (Pascal Guyot/AFP/Getty Images)

Manifestanţii “vestele galbene” au protestat astăzi în cel de-al 16-lea weekend consecutiv în Paris şi alte oraşe ale Franţei, arătând că încă sunt mobilizaţi împotriva politicilor economice ale guvernului, care îi favorizează pe cei bogaţi, potrivit Time.

În Paris, manifestanţii s-au adunat sâmbătă la Arcul de Triumf, fiind planificat un marş prin cartierele bogate din vestul capitalei. Proteste au mai avut loc în Marsilia, Lyon, Bordeaux, Lille, Nantes şi alte oraşe franceze.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut apel, vineri, la calm, evidenţiind izbucnirile de violenţă “inacceptabile” de la lansarea mişcării de protest în noiembrie 2018.

La Paris, forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene în încercarea de a dispersa manifestanţii, potrivit Mediafax.

De asemenea, confruntări între manifestanţi violenţi şi poliţie au avut loc în această seară în centrul oraşului francez Toulouse, potrivit ziarului Le Figaro.

Incidente violente au fost raportate şi în oraşele Toulouse, Ales sau Nantes, având loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine.

În unele cazuri, poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor care au recurs la violenţă.

Organizatorii susţin că doresc să menţină presiunea asupra guvernului, întrucât “marea dezbatere” de două luni ce a fost iniţiată de Macron cu scopul de a le permite francezilor să îşi exprime punctele de vedere privind probleme economice şi democratice ale ţării se încheie în această lună.

Sophie Tissier, unul dintre coordonatorii protestului din Paris, a declarat pentru The Associated Press că “vom continua să protestăm în fiecare sâmbătă pentru că Macron nu răspunde cererilor "vestelor galbene". Dorim să reconstruim democraţia şi să schimbăm sistemul politic de astăzi”.

“Macron este plin de dispreţ şi... nici măcar nu încearcă să înţeleagă că există oameni care trăiesc într-o mare sărăcie şi în nesiguranţă şi că există atât de multe inegalităţi”, a adăugat ea.

Mişcarea a fost numită după vestele pe care automobiliştii francezi trebuie să le poarte asupra lor în caz de urgenţă.

Protestele au început în noiembrie împotriva planurilor de a creşte taxa pe carburanţi, însă de atunci s-au transformat într-o mişcare mai amplă de respingere publică a politicilor economice ale lui Macron, despre care manifestanţii au afirmat că favorizează marile companii şi pe cei bogaţi în detrimentul cetăţenilor de rând.

De atunci, Macron a anunţat un pachet de măsuri în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro pentru a creştere puterea de cumpărare a muncitorilor şi pensionarilor şi a lansat o dezbatere naţională care se desfăşoară până la mijlocul acestei luni prin întâlniri în diverse oraşe ale ţării şi cu ajutorul un website dedicat.

Mulţi dintre manifestanţi au respins dezbaterea, considerând că aceasta serveşte intereselor guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe