Fratele Numarul 2 al Khmerilor Rosii apare in instanta

Fostul lider al Khmerilor Rosii Nuon Chea (centru) la Tribunalul Cambodgian (ECC) din Phnom Penh, 4 februarie 2008.
Fostul lider al Khmerilor Rosii Nuon Chea (centru) la Tribunalul Cambodgian (ECC) din Phnom Penh, 4 februarie 2008. (TANG CHHIN SOTHY / AFP / Getty Images)

La aproape 30 de ani dupa genocidul Kmerilor Rosii din Cambodgia, al doilea sef in rang al grupului a aparut pentru prima data in instanta in cursul zilei de luni. Noun Chea este acuzat de crime impotriva umanitatii si alte delicte serioase. Dar, dupa o scurta audiere, sedinta a fost amanata pentru o data ulterioara din cauza unei dispute privind statutul legal al unuia dintre avocatii sai.

Cu o infatisare imbatranita si plapanda, dar inca sfidatoare, Noun Chea a aparut pentru prima oara in instanta la aproape 30 de ani de cand brutalii Khmeri Rosii au fost inlaturati de la putere de trupele vietnameze si aliatii lor cambodgieni.

In varsta de 81 de ani, Noun Chea si-a petrecut mare parte din ultimele trei decenii traind liber in fosta fortareata a Khmerilor Rosii, Pailin, in apropierea granitei cu Tailanda. El a fost arestat in urma cu peste patru luni si este retinut la facilitatea tribunalului Khmerilor Rosii, in afara Phnom Penh-ului.

Cunoscut drept Fratele Numarul Doi, Noun Chea se crede ca ar fi fost ideologul sef al Khmerilor Rosii si mana dreapta a liderului Pol Pot, care a murit in 1998.

In 1997, Noun Chea a fost amnistiat de la acuzare de catre Prim Ministrul cambodgian Hun Sen, multi temandu-se ca acesta va scapa de justitie. Helen Jarvis este purtatoarea de cuvant a Tribunalului Khmerilor Rosii.

Pentru multe dintre victimele Khmerilor Rosii, aparitia unui lider atat de inalt al KR in instanta are o semnificatie profunda. Multi spera ca in sfarsit se va face dreptate si vor fi pedepsiti cei considerati a fi "raspunzatori” pentru moartea a mai mult de doua milioane de cambodgieni in timpul regimului Khmerilor Rosii, intre anii 1975 si 1979.

La fel ca multi alti cambodgieni, Huy Chhum, in varsta de 75 de ani, din provincia Takeo, aflata in apropierea granitei cu Vietnam, si-a pierdut multe rude in acei ani, inclusiv sotia, fratele si fiul.

Aparitia lui Noun Chea la tribunal a fost rapid suspendata la cererea consiliului sau al apararii deoarece unul dintre avocatii alesi ai apararii a fost impiedicat sa participe la audiere deoarece nu era inregistrat la Asociatia Baroului Cambodgian.

Nu s-a stabilit nici o data pentru revenirea lui Chea la tribunal si el va continua sa ramane retinut, asteptand o decizie privind apelul sau pentru a fi eliberat inaintea procesului sau, despre care se asteapta sa inceapa in acest an. Noun Chea este cel de-al doilea fost lider al Khmerilor Rosii care a aparut la tribunal pana acum si cazurile impotriva a cel putin alti cinci fosti lideri proeminenti sunt in curs de pregatire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe