Frăţia penalilor. Valentin Jucan: CNA - în blocaj în timpul campaniei. Va fi liber la linşaj mediatic

Parlamentul este în cârdăşie cu preşedintele penal al CNA Laura Georgescu, care este în continuare păstrată în funcţie într-un mod nesimţit, acuză Valentin Jucan, membru al Consiliului.
Valentin Jucan
Valentin Jucan (Epoch Times România)

Situaţia actuală din Consiliul Naţional al Audiovizualului - instituţie condusă în continuare de un "preşedinte penal", Laura Georgescu, graţie tergiversărilor parlamentarilor - i-a stârnit revolta lui Valetin Jucan, membru CNA, care a decis să tragă un nou semnal de alarmă într-un articol publicat pe ziare.com.

"Nu cred că mai este cazul să va reamintesc cine este Laura Georgescu. O cunoaşteţi, iar mie îmi este silă să reiau povestea acestei erori instituţionale. Lupt cu ea (şi cu cei asemenea ei) de mai bine de doi ani. Doresc, însă, să pun în discuţie situaţia actuală din CNA, respectiv modul nesimţit în care Laura Georgescu este păstrată în funcţie.

Anul trecut, Legea audiovizualului a fost modificată în sensul că respingerea raportului de activitate al CNA echivalează cu demiterea preşedintelui CNA. Este important de reţinut faptul că această demitere se referă numai la calitatea administrativă de preşedinte, nu la calitatea de membru CNA. Astfel, acum trei săptămâni, Consiliul a transmis Parlamentului raportul aferent anului 2015", a precizat Valentin Jucan.

Transmiterea acestui raport s-a făcut, potrivit membrului CNA, cu mari eforturi, în rândul membrilor Consiliului fiind persoane care, în mod voit, conştient, au făcut tot posibilul pentru a împiedica acest lucru.

În procedură, Birourile Permanente au introdus raportul în circuitul firesc spre şedinţa de plen comun al Camerelor: avizul Comisiilor buget, finanţe, bănci şi avizul Comisiilor pentru cultură. Deşi până acum au fost trei şedinţe de plen reunit, Parlamentul nu a luat în discuţie raportul CNA. Motivul: nu există aviziele necesare.

"La o cercetare simplă, am constatat că blocajul este la nivelul Comisiilor pentru buget, finanţe, bănci. Raportul nici măcar nu a fost difuzat către membrii Comisiei. Le-am scris, am sesizat problema. Nimic. Tergiversarea are ca unic scop păstrarea în funcţie a Laurei Georgescu. Fără aceste avize, plenul nu poate lua în discuţie situaţia de la CNA. Nu uitaţi că vorbim despre aceeaşi majoritate, atât la nivelul Camerelor cât şi la nivelul Comisiilor.

Săptămâna viitoare, luni, începând cu ora 15:00, vor fi două şedinţe comune. Ultima şansă. După acest moment, parlamentarii vor intra în vacanţa de Paşte, apoi în lunile de campanie electorală şi alegeri. Iar noi vom rămâne cu "prea-iubita conducătoare". De ce face PSD acest joc sinistru: aş spune, din două motive. Primul, pentru că un blocaj al CNA, din nou, în timpul campaniei electorale este de preferat pentru strategia acestui partid, respectiv pentru posturile de televiziune abonate la încălcarea legii", a punctat Valentin Jucan.

Membrul CNA a remarcat că aceleaşi televiziuni sunt cele care au fost menţionate în raportul Departamentului de Stat american, publicat recent, ca fiind posturile care au atacat constant actul justiţiei, în interesul exclusiv al patronilor lor - Antena 3 şi România TV.

Al doilea motiv invocat de Valentin Jucan este acela că PSD... nu prea are cu cine să o înlocuiască pe Laura Georgescu, noul preşedinte trebuind să fie ales din rândul actualilor membri ai Consiliului.

"Cu alte cuvinte, deşi PSD deţine şase membri titulari în CNA, (plus eventuale rezerve) nu are un om pe care să îl considere suficient de "încredere" pentru a-i încredinţa mandatul. Laura Georgescu a fost propusă de Victor Ponta, fără un aviz al partidului. Aşa că, referitor la acest al doilea motiv, în termeni de şah, PSD are de ales între a păstra "nebunul" şi a pierde partida.

Cu siguranţă, neavând alternative, vor păstra "nebunul". Atât de slabi sunt oamenii numiţi de PSD în CNA încât nici ei nu au încredere în ei. Este de râs; sau de plâns, fiindcă acest CNA este unica autoritate de reglementare în audiovizual", a opinat Valentin Jucan.

În acest moment, Consiliul funcţionează în baza delegării de semnatură pe care Laura Georgescu a dat-o lui Răsvan Popescu (vicepreşedinte), la presiunea membrilor CNA şi ca urmare a discuţiilor avute, în mai multe rânduri, la Comisia pentru cultură din Senat. În data de 12 mai, delegarea de semnătură expiră.

"O vom lua de la capăt cu circul şi scandalul. Senatorul Georgică Severin cunoaşte toate aceste aspecte, dar nu-l interesează. Declaraţiile publice ale domniei sale sunt simple înşiruiri de cuvinte, fără valoare. Îi convine actuala situaţie. Consider că cel mai grav este că CNA se va afla în blocaj în timpul campaniei electorale. Va fi liber la linşaj, nu că până acum ar fi fost altfel, CNA având o agendă paralelă cu realitatea din media românească.

Complicitatea cu care procedează Parlamentul, în speţă parlamentarii care trag de timp în chestiunea Laurei Georgescu, arată responsabilitatea pe care, chipurile, acest legislativ o are. Nu sunt departe nici cei din opoziţie care nu scot un sunet în legătură cu acest subiect, în ciuda faptului că sunt la curent cu situaţia din CNA - vă asigur.

Aşa că, însoţiţi de veselie, nonşalanţă, ipocrizie, parlamentarii vor merge mai departe în blocarea CNA, tot ei vor ţipa că CNA nu reacţionează, iar majoritatea membrilor CNA, în aceleaşi note, vor simula că protejează interesul public, vor număra mecanic apariţii ale politicienilor în timpul campaniei - fără să ţină cont de calitatea discursului -, toate acestea în frunte cu penala Laura Georgescu. Vă asigur că păstrarea Laurei Georgescu în funcţie nu se va face în linişte. Nu renunţ la nimic din ce am întreprins până acum", a mai scris Valentin Jucan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne