Friptură de cotlet de porc cu usturoi şi mirodenii - servită cu sos de legume înăbuşite în vin

Cotlet de porc la cuptor
Cotlet de porc la cuptor (Maria Baciu / Epoch Times)

Iată o friptură de cotlet de porc la cuptor, suculentă şi savuroasă, aromată cu usturoi, oregano şi rozmarin şi servită cu sos de legume înăbuşite în vin. Este o friptură aspectuoasă care se poate servi la fel de bine la o cină în familie, la petreceri sau la masa de revelion. Reţeta este pentru 16 porţii.

Ingrediente:

  • 2 kg de carne dezosată de cotlet de porc
  • 2 morcovi
  • 1-2 ardei
  • 1 rădăcină de praz tăiată julien sau o ceapă tăiată în bucăţi pe lungime
  • 1-2 tije de ţelină verde (opţional)
  • 6-7 căţei de usturoi, tocaţi
  • 1 lingură de rozmarin verde sau uscat
  • 1 lingură de oregano verde sau uscat
  • sare şi piper după gust
  • 1/2 ceaşcă de ulei de măsline
  • 1/2 ceaşcă de vin alb

Modul de preparare:

Carnea se spală cu apă rece apoi se tamponează bine cu şervetele de bucătărie.

Se amestecă usturoiul pisat, rozmarinul şi oregano mărunţit cu sare, piper şi câteva linguri de ulei de măsline. Se înţeapă carnea cu cuţitul în partea superioară şi se înserează o parte din pasta de mirodenii. Cu un cuţit subţire şi vârf ascuţit se înţeapă carnea în 2-3 locuri, începând de la capete şi mergând uşor pe lungimea cotletului. În orificiile obţinute se introduce câte un sfert de morcov tăiat pe lungime. Se stropeşte carnea cu ulei de măsline, apoi se unge pe toate părţile cu restul de pastă de mirodenii.

Cotletul preparat se aşează într-un vas de yena, iar de jur împrejurul cărnii se pun legumele tăiate în bucăţi de mărime potrivite. Se asezonează cu puţină sare şi piper, după care se adaugă un sfert de cană de apă sau supă de oase dacă aveţi la îndemână. Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu.

Se încinge cuptorul la foc mediu (175 de grade), după care friptura se dă la cuptor pentru aproximativ 45 minute. După cele 45 de minute, scoateţi tava din cuptor, daţi la o partea folia de aluminiu şi stropiţi bine friptura cu vin, turnând restul peste legumele din tavă. Măriţi temperatura cuptorului la foc mare (210 grade) şi puneţi din nou friptura la cuptor, pentru încă 10-15 minute, pentru a se rumeni bine crusta de deasupra. Când friptura e pătrunsă, se scoate vasul din cuptor, se acoperă din nou cu folie de aluminiu şi se lasă deoparte încă vreo 5-10 minute.

Legumele din tavă, împreună cu lichidul rămas se dau prin blender, obţinându-se astfel un sos foarte fin, gustos şi aromat, care se serveşte alături de friptura feliată.

Se poate servi cu diferite garnituri: cartofi, fasole verde, sau orice altceva vă face plăcere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură