Friptură de pasăre înăbuşită la cuptor, cu sos de mere şi gutui - o tehnică de preparare ce nu dă greş

Friptura de pasăre înăbuşită la cuptor este un fel de mâncare care nu dezamăgeşte. Hrănitoare şi reconfortantă, această friptură este gustoasă, plină de aromă şi atât de uşor de preparat!
Friptură de pasăre la cuptor
Friptură de pasăre la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Odată ce stăpâniţi tehnica de gătire, aceasta se poate folosi la prepararea oricărei tip de carne, fiind recomandată cu precădere pentru carnea mai tare.

Singurul pas care nu este negociabil este rumenirea cărnii înainte de-a fi pusă la cuptor. Crusta formată prin rumenire devine crocantă, iar carnea îşi conservă gustul, rămâne zemoasă, şi se frăgezeşte în timp ce se prepară la foc mic la cuptor. Aromată cu amestecul preferat de condimente, carnea se înăbuşe la perfecţiune în lichidul care acoperă carnea, şi care în final se transformă într-un sos savuros.

În această reţetă vă sugerăm să încercaţi sosul de mere şi gutui stins cu un cidru acrişor.

Ingrediente:

1 kg de pulpe de pasăre,

1/2 linguriţă sare,

1/4 linguriţă piper negru măcinat,

1 lingură de ulei,

4 mere acrişoare (de iarnă), tăiate în opt,

1 gutuie curăţată de sâmburi şi tăiată în felii,

1 ceapă, tocată mărunt,

1-2 căţei de usturoi zdrobiţi,

1 cană de cidru de mere neîndulcit,

1 cană de supă de oase,

½ linguriţă de cimbru sau măgheran,

câteva frunze de salvie proaspete sau ¼ linguriţă de salvie uscată

Ingredientele principale
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 160 C.

Pentru prepararea pulpelor se poate folosi o cratiţă cu înveliş ceramic şi pereţi groşi.

Pulpele de pasăre (curcan, raţă sau pui), se spală, se curăţă de impurităţi, după care se şterg bine cu un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de apă. Se presară apoi cu sare şi piper pe ambele părţi.

Într-o tigaie de mărime mijlocie se încinge uleiul la foc mediu-mare, apoi se adaugă pulpele pentru câteva minute, până când se rumenesc şi pielea prinde o crustă uşor maroniu (aprox 3-4 minute), după care se întorc pe cealaltă parte şi se lasă până când se formează crusta.

Rumenirea pulpelor
Rumenirea pulpelor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pulpele se scot din tigaie şi se pun deoparte într-un alt vas. În tigaie se pune ceapa, amestecând din când în când până când ceapă devine sticloasă. Se adaugă apoi bucăţile de mere şi gutui, se reduce focul la mediu şi continuă amestecarea aprox 5 minute.

În tigaie se pune ceapa. Când devine sticloasă, ae adaugă bucăţile de mere şi gutui
În tigaie se pune ceapa. Când devine sticloasă, ae adaugă bucăţile de mere şi gutui (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se adaugă usturoiul zdrobit şi cimbru (sau măgheran) şi se toarnă cidrul de mere. Se fierbe în continuare aprox 5 minute.

Conţinutul din tigaie se toarnă în cratiţa pregătită dinainte, apoi se aşează pulpele într-un singur strat şi se adaugă câteva frunze de salvie. Se adaugă supa de oase sau apă, atât cât să acopere pulpele, dar pielea de deasupra să rămână la suprafaţă. neacoperită de lichid.

Se adaugă usturoiul zdrobit şi cimbru (sau măgheran) şi se toarnă cidrul de mere
Se adaugă usturoiul zdrobit şi cimbru (sau măgheran) şi se toarnă cidrul de mere (Maria Matyiku / Epoch Times)

Cratiţa se pune la cuptor şi se lasă până când pulpele se pătrund. Pulpele de curcan sau gâscă se ţin cam o oră şi jumătate. Pulpele de pui fiind mai mici vor fi gata mai repede (aprox o oră la foc mic).

Se aşează pulpele  într-un singur strat şi se adaugă supa de oase
Se aşează pulpele  într-un singur strat şi se adaugă supa de oase (Maria Matyiku / Epoch Times)

Când friptura este gata, se scot bucăţile de carne cu o spatulă, se îndepărtează frunzele de salvie şi iau deoparte câteva felii de gutui şi mere pentru ornat.

Cratiţa se pune la cuptor şi se lasă până când pulpele se pătrund
Cratiţa se pune la cuptor şi se lasă până când pulpele se pătrund (Maria Matyiku / Epoch Times)

Restul de mere şi gutui se vor zdrobi cu o furculiţă pentru a forma un sos, sau se vor da prin blender. Conţinutul obţinut se pune din nou pe foc mediu şi se fierbe timp de 5 până la 10 minute amestecând din când în când până se se formează un sos gros, care se va servi alături de pulpe.

Pulpele se pot servi alături de un piure de cartofi sau a mâncare de legume asortate.

Tip: Dacă nu aveţi mere de iarnă iar cele pe care le folosiţi sunt zemoase şi se zdrobesc uşor în timpul preparării, puteţi pune doar două mere la început, urmând ca celelalte două să fie adăugate la jumătatea timpului de preparare. Astfel veţi avea, bucăţi întregi de mere pentru ornat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură