Fructele de camu camu, un arbust din Amazonia, previn obezitatea

Camu camu
Camu camu (captură video Youtube)

Originar din Amazonia, camu camu este un fruct care i-a surprins pe cercetătorii de la Universitatea Laval şi Universitatea din Quebec (UQAM), Montreal, Canada, datorită proprietăţilor benefice în combaterea obezităţii.

Zona originară a arbustului camu camu, al cărui nume ştiinţific este Myrciaria dubia, o reprezintă pădurile tropicale amazoniene din Peru şi Brazilia, unde acesta creşte pe soluri aluvionare. Se întâlneşte cel mai frecvent de-a lungul Amazonului, din Pará, Brazilia, până în partea estică a statului Peru. În nord se găseşte în zona râului Casiquiare şi pe cursul superior şi mediu al râului Orinoco.

Arbustul cu o înălţime de 3–8 m are o coroană deasă, iar forma frunzelor este lanceolată până la eliptică. Florile mici şi cerate au petale albe, iar aroma este dulceagă. Fructele sunt mici şi rotunde, cu coaja lucioasă roşie sau purpurie, asemănătoare cireşelor, având un diametru de aproximativ 3 cm. Pulpa zemoasă şi dulce-acrişoară acoperă 2 seminţe (sursă).

Camu camu
Camu camu (Wikipedia.org)

În mod tradiţional, fructul camu camu este apreciat pentru concentraţia sa mare de vitamina C - de 1800–2700 mg la 100 g de pulpă - şi pentru proprietăţile antigripale, laxative, antioxidante şi astringente. Deliciosul fruct mai conţine potasiu, magneziu, aminoacizi şi carotenoide. Fiind bogat în aceste substanţe nutritive, camu camu este inclus în dietele sănătoase, putând ajuta la prevenirea şi tratarea unor probleme de sănătate.

Dar studiul recent publicat în revista US National Library of Medicine National Institutes of Health relevă faptul că fructul camu camu ar putea fi opţiunea cea mai eficientă în combaterea obezităţii şi, în general, ar avea o influenţă semnificativă asupra sănătăţii.

Potrivit studiului, „consumul de fructe este asociat cu o stare de sănătate bună şi o mare diversitate de bacterii în microbiota intestinală [...] are un profil fitochimic unic, un mare potenţial antioxidant şi anti-inflamator“.

Testele efectuate asupra şoarecilor au dovedit eficienţa fructului camu camu: un grup de şoareci a fost hrănit timp de opt săptămâni cu o dietă bogată în grăsimi şi zaharuri, iar la jumătate dintre ei le-a fost administrat zilnic un extract de camu camu.

La sfârşitul experimentului rezultatele au demonstrat că şoarecii care au primit extractul de camu camu aveau o greutate cu 50% mai mică decât rozătoarele care nu l-au primit.

„Camu camu a împiedicat creşterea în greutate, a diminuat acumularea grăsimilor şi a atenuat inflamaţia şi endotoxemia metabolică. Şoarecii trataţi cu camu camu au prezentat o mai bună toleranţă la glucoză şi sensibilitate la insulină; de asemenea, erau protejaţi împotriva apariţiei steatozei hepatce (ficatul gras)".

În concluzie, “Tratamentul cu camu camu a împiedicat obezitatea prin modificarea microbiotei intestinale şi creşterea consumului de energie”.

Pe de altă parte, cercetătorii au decis să continue investigaţiile, pentru a determina dacă aceste fructe exotice au acelaşi impact şi la om.

Articol ştiinţific de referinţă: Treatment with camu camu (Myrciaria dubia) prevents obesity by altering the gut microbiota and increasing energy expenditure in diet-induced obese mice. Gut. 2018 Jul 31. pii: gutjnl-2017-315565. doi: 10.1136/gutjnl-2017-315565

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură