Furnizorii de energie electrică şi gaze obligaţi să comunice motivele tuturor majorărilor de preţuri - Decizie a Curţii Europene de Justiţie

Contor de curent electric.
Contor de curent electric. (BOGDAN FLORESCU / Epoch Times)

Curtea Europeană de Justiţie a adoptat o decizie potrivit căreia furnizorii de energie electrică şi gaze nu mai pot majora preţurile fără o informare prealabilă a consumătorilor cu privire la motivele ce stau la baza unei astfel de decizii. Hotărârea Curţii va trebui aplicată obligatoriu în orice stat membru al Uniunii Europene, relatează hotnews.

"Consumatorii aprovizionaţi cu energie electrică şi cu gaze naturale care intră sub incidenţa obligaţiei generale de aprovizionare trebuie să fie informaţi în timp util, înainte de intrarea în vigoare a oricărei majorări de preţuri, cu privire la motivele, la condiţiile şi la întinderea acestei majorări", se arată într-un comunicat de presă al Curţii.

Potrivit sursei citate, hotărârea Curţii Europene de Justiţie a fost luată în urma rezolvării a doua litigii înregistrate în Germania, între clienţi aprovizionaţi cu energie electrica şi cu gaze naturale şi furnizorii acestora, cu privire la mai multe majorări de preţuri practicate între 2005 şi 2008.

Reglementările în vigoare în Germania la data faptelor permiteau furnizorilor să modifice unilateral preţurile energiei electrice şi ale gazelor naturale fără a arăta motivul, condiţiile şi întinderea modificării, garantând însă în acelaşi timp informarea clienţilor cu privire la respectiva majorare a tarifelor şi libertatea acestora de a denunţa eventual contractul.

Clienţii cărora le-au fost crescute preţurile au apreciat majorările în cauză ca fiind excesive şi întemeiate pe clauze ilegale.

Curtea Europeană a decis ca, pe lângă dreptul de a denunţa contractul (drept prevăzut de directive în caz de modificare a preţului), clienţii trebuie de asemenea să fie abilitaţi să conteste o astfel de modificare. Pentru a lua, în deplină cunoştinţă de cauză, o decizie referitoare la o eventuală denunţare a contractului sau la contestarea modificării preţului furnizării, clienţii care intră sub incidenţa obligaţiei generale de aprovizionare trebuie să fie informaţi în timp util, înainte de intrarea în vigoare a modificării, cu privire la motivele, la condiţiile şi la întinderea acesteia, a decis Curtea Europeană de Justiţie.