G4Media: Ciorbea critică publicarea de către Vâlcov a fişei medicale a unui protestatar rezist

Avocatul Poporului critică publicarea de către Darius Vâlcov a fişei medicale a unui protestatar şi anunţă că o investigaţie a fost demarată de Autoritatea pentru protecţia datelor.
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Avocatul Poporului dă o serie de exemple din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi din cea a Curţii Constituţionale prin care arată că dezvăluirea datelor medicale poate afecta dramatic viaţa privată şi situaţia socială şi profesională a persoanei, relatează g4media.ro

Informaţiile au fost transmise de Avocatul Poporului unui cititor al publicaţiei respective, care a întrebat în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public despre motivele pentru care instituţia condusă de Victor Ciorbea nu s-a sesizat din oficiu în cazul fişei medicale publicate pe Facebook de către Darius Vâlcov.

Avocatul Poporului dă ca exemplu jurisprudenţa CEDO, potrivit căreia "protecţia datelor personale, inclusiv a datelor medicale, are o importanţă fundamentală pentru exercitarea deplină a dreptului persoanei la viaţa intimă şi privată".

"Respectarea confidenţialităţii datelor medicale este un principiu esenţial în sistemele legale ale Statelor-părţi la Convenţie. Dezvăluirea acestor date poate afecta în mod dramatic viaţa privată şi de familie a persoanei, precum şi situaţia sa socială şi profesională, prin expunerea persoanei respective la oprobiul şi riscul de excludere din viaţa publică", mai arată Avocatul Poporului.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.