Gabriel Garcia Marquez s-a stins din viaţă la vârstă de 87 de ani

Gabriel Garcia Marquez, 6 martie 2014.
Gabriel Garcia Marquez, 6 martie 2014. (AFP/Getty)

Gabriel Garcia Marquez s-a stins din viaţă în noaptea de joi, cu 13 ani înainte de a împlini un veac. Îndrăgitul autor al uneia dintre cărţile cele mai citite vreodată, "Un veac de singurătate", a trecut în nefiinţă, la vârstă de 87 de ani, în locuinţa sa din Mexico City. Scriitorul se externase în urmă cu aproximativ două săptămâni din spital, unde se tratase de pneumonie.

Ultimii ani ai vieţii lui Marquez, scriitor laureat cu Premiul Nobel pentru literatură în 1982, au fost marcaţi de boli şi suferinţe. În urmă cu 12 ani, scriitorul s-a luptat cu un cancer limfatic pe care l-a învins iar în 2006, a fost diagnosticat cu Alzheimer. Pe 31 martie, Marquez, slăbit de vârstă, a fost internat în spital, suferind de pneumonie şi infecţie urinară. După opt zile de spitalizare, a revenit alături de familie care a declarat la vremea respectivă că starea sa este fragilă, dar stabilă.

Autorul, a cărui carieră a fost împărţită între jurnalism şi romane fantastice, care au dat noi valenţe realismului magic a avut doar puţine apariţii publice în ultimii ani. Pe 6 martie, de ziua sa, Marquez a fost sărbătorit, în prezenţa presei, de prieteni şi admiratori care i-au adus tort şi flori în faţa casei sale, amplasată într-un cartier exclusivist din Mexico City. Scriitorul nu a vorbit public la eveniment.

Pentru generaţii de spanioli, Marquez, trecut în nefiinţă, a fost cel ce i-a înţeles şi i-a "scris" aşa cum sunt. Gerald Martin, biograful semi-oficial al lui Garcia Marquez declara pentru Associated Press că "Un veac de singurătate" a fost "primul roman în care latino-americanii s-au recunoscut". "Un veac de singurătate" le-a definit şi a celebrat pasiunea lor pentru viaţă, intensitatea trăirilor, spiritualitatea şi superstiţia, marea lor înclinaţie pentru eşec", declara Martin.

Celebrul roman al lui Garcia Marquez combină miraculosul, supranaturalul cu viaţa de zi cu zi şi cu realităţile politice ale Americii Latine. Personajele cărţii, membrii familiei Buendia, se nasc, trăiesc şi duc vieţi repetitive, murind în timp ce căută nemurirea în zadra. Totul este plin de magie, suprarealism, mister şi violenţă atavică şi viscerală deseori, totul într-o vastă alegorie socială despre condiţia de om - şi muritor - pe pământ latin, bătut de fatalitate şi calamitaţi.

"Un veac de singurătate", publicată în 1967, a fost tradusă în mai mult de 25 de limbi şi a fost vândută în aproape 50 de milioane de exemplare. De-a lungul carierei sale ce s-a întins de-a lungul a peste 60 de ani, cărţile sale - printre care enumerăm "Cronica unei morţi anunţate", "Dragoste în timpul holerei", "Toamna Patriarhului" - au fost cele mai bine vândute opere scrise în limba spaniolă, cu excepţia bibliei.

Unul dintre cei ce i-au adus un ultim omagiu lui Marquez noaptea trecută, a fost preşedintele SUA, Barack Obama. Afirmând că lumea a pierdut, odată cu moartea lui Marquez, unul dintre cei mai mari scriitori vizionari, Obama a declarat că a preţuit "Un veac de singurătate", carte pe care Marquez i-a dăruit-o cu ocazia unei vizite a sa în Mexico.

"Prezint omagiile mele familiei şi prietenilor lui Marquez, pe care sper să îi aline ideea că munca lui Gabo va trăi pentru generaţiile ce vin", a declarat Obama.

În Columbia, ţara natală a scriitorului, steagurile vor fi coborâte în bernă. Preşedintele ţării a anunţat trei zile de doliu naţional în memoria celui ce a fost Gabriel Garcia Marquez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură