Gabriel Oprea a avut o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg

Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Premierul interimar, Gabriel Oprea, a avut joi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

"Cu acest prilej, Prim-ministrul interimar a reconfirmat aprecierea ţării noastre faţă de eforturile NATO şi ale Secretarului General pentru consolidarea securităţii Aliaţilor estici şi pentru întărirea dimensiunii de apărare colectivă. De asemenea, a reiterat angajamentul României privind contribuţiile de substanţă la misiunile şi obiectivele Alianţei Nord-Atlantice, apreciind că o Alianţă puternică, unită şi dotată cu resursele şi voinţa politică necesare este indispensabilă pentru stabilitatea şi securitatea regiunii noastre şi a Europei. Domnul Gabriel Oprea a arătat că situaţia de securitate din vecinătatea României şi din Marea Neagră rămâne îngrijorătoare, fapt ce reclamă o atenţie sporită din partea NATO.", informează Guvernul, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Primul-ministru interimar a evidenţiat importanţa pe care România o acordă relaţiei Transatlantice şi determinarea Guvernului de a spori bugetul apărării pentru a atinge un nivel de 2% din PIB până în 2017, în sensul deciziilor Aliate adoptate la Summit-ul NATO din septembrie 2014.

În cadrul discuţiei cu Stoltenberg, Gabriel Oprea a accentuat importanţa pe care România o acordă implementării deciziilor adoptate de şefii de stat şi de guvern anul trecut în Marea Britanie, în special a Planului de acţiune al NATO privind creşterea capacităţii operaţionale. De asemenea, premierul interimar a subliniat interesul României pentru o abordare ambiţioasă a agendei viitoarei reuniuni Aliate la nivel înalt de la Varşovia, din iulie 2016, în sensul continuării procesului de adaptare a NATO la evoluţiile de securitate cu impact pe termen lung.

Nu în ultimul rând, Oprea a prezentat preocupările Guvernului României de consolidare a unui cadru instituţional coerent şi operaţional pentru prevenirea şi combaterea riscurilor şi a provocărilor de securitate neconvenţionale, se mai arată în comunicat.

La rândul său, Secretarul General NATO a apreciat în mod deosebit contribuţia României la misiunile şi obiectivele NATO, apreciind angajamentul României în Afganistan, profesionalismul şi dedicarea militarilor români, precum şi decizia României de sporire a cheltuielilor pentru apărare şi de consolidare a capacităţilor operaţionale, comunică Guvernul.

Reamintim că vizita secretarului general NATO survine pe fondul întăririi capacitaţii Alianţei de apărare a ţărilor din flancul estic în faţa comportamentului agresiv al Rusiei.

În acest context, programul lui Stoltenberg mai include vizitarea sediului Unităţii pentru Integrarea Forţelor NATO (NFIU) din Bucureşti, informează MApN.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne