Găgăuzia vrea independenţă dacă R. Moldova dispare ca stat. Expert: Dodon trebuie să plătească pentru susţinerea masivă în alegeri

Dodon şi-a luat mai mult decât poate duce, promiţând Moscovei şi Comratului că „va face tot ce trebuie” doar să i se dea voturi. Acum când rezultatele nu sunt cele aşteptate, Dodon primeşte nota de plată, afirmă Nicolae Negru.
Sediul Adunării Populare a Găgăuziei
Sediul Adunării Populare a Găgăuziei (diez.md)

Adunarea Populară de la Comrat a propus spre consultări publice un proiect de modificare a Constituţiei Republicii Moldova care ar permite regiunii autonome filo-ruse să-şi proclame independenţa în cazul în care în Republica Moldova îşi pierde statalitatea.

Potrivit Radio Chişinău, fostul consilier prezidenţial Vlad Ţurcanu crede că ar fi vorba de o iniţiativă lansată de coloana a cincea a Rusiei, după scorul modest obţinut de Partidul Socialiştilor la alegerile parlamentare din R. Moldova.

„Asemenea iniţiative sunt folosite şi de autorităţile găgăuze, care, la rândul lor, nu întâmpină piedici din partea celor de la Chişinău”, a mai atenţionat Ţurcanu.

Comentatorul Nicolae Negru vede în iniţiativa Comratului un fel de „notă de plată” înaintată socialiştilor pentru sprijinul masiv oferit în alegeri.

„Probabil, după ce au fost proaspăt numărate voturile, ei au hotărât să înainteze nota de plată şi să-i amintească dlui Dodon că are nişte obligaţii în faţa lor. Probabil că şi-a luat mai mult decât poate duce şi acum când rezultatele nu sunt cele pe care le promitea Dodon, dar el promitea şi la Moscova, şi promitea evident şi la Comrat că „va face tot ce trebuie” doar să fie sprijinit, să i se dea voturi. Autonomia Găgăuză i-a dat voturi şi acum zice: „dle Dodon, ţine-te de cuvânt”, a adăugat Nicolae Negru citat de Ziarul Naţional.

În cazul în care R. Moldova îşi pierde independenţa, găgăuzii doresc să primească garanţii că regiunea lor va putea să iasă din componenţa actuală a republicii. Pentru asta s-au pronunţat majoritatea alegătorilor la referendumul găgăuz din 2014, declarat neconstituţional de Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe