Game over pentru nebunia din Phenian. China se pregăteşte pentru „prăbuşirea regimului” nord-coreean

După ce China a anunţat că va bloca importurile de cărbune din Coreea de Nord şi după ce Phenianul a criticat direct şi dur Beijingul pentru măsura sa, viitorul regimului dictatorului Kim Jong-un devine tot mai nesigur. În plus, există zvonuri privind o posibilă lovitură de stat.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

În cursul weekendului trecut, după publicarea unor rapoarte că Beijingul a interzis toate importurile de cărbune din Coreea de Nord, ceea ce a marcat o escaladare îngrijorătoare a relaţiilor dintre cele două state odinioară „prietene” în urma recentei lansări a unei rachete balistice nord-coreene, analiştii de la Zero Hedge au susţinut că mişcarea nu numai că a dus la potenţiala pierdere a unui „foarte mare aliat” de către dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, dar ar putea avea de asemenea drept rezultat punerea în pericol a regimului său şi o posibilă lovitură politică împotriva dictaturii.

Acum, se pare că probabilitatea unei prăbuşiri a regimului nord-coreean este luată în serios de către cel mai mare fost partener comercial al Coreei de Nord, China, care, potrivit ziarului chinez Cotidianul de Dimineaţă din Sudul Chinei, va lua „măsurile necesare” pentru a-şi proteja securitatea naţională în cazul prăbuşirii regimului nord-coreean învecinat, după cum a declarat joi un oficial chinez al apărării. Recenta asasinare în Malaezia a fratelui vitreg al dictatorului nord-coreean, Kim Jong-nam, a declanşat noi temeri în legătură cu stabilitatea Phenianului şi în legătură cu posibilitatea unei prăbuşiri a regimului secretos şi izolat.

Beijingul – un garant al securităţii Phenianului – a rămas în mare parte tăcut în privinţa incidentului. Totuşi, după suspendarea neaşteptată a importurilor de cărbune nord-coreean, China nu a mai putut să evite subiectul.

Întrebat dacă Beijingul are un plan pentru situaţii neprevăzute în cazul unei eventuale prăbuşiri a Coreei de Nord, Ren Guoqiang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, a declarat că ţara sa îşi menţine politica obişnuită faţă de Phenian şi a cerut „părţilor relevante să se abţină de la orice acţiune care va amplifica tensiunile”.

„Suntem hotărâţi în privinţa protejării păcii şi securităţii în Peninsula Coreeană, respectând obiectivul denuclearizării şi rezolvării disputelor prin dialog şi consultări”, a declarat joi Ren. „Armata chineză va lua măsurile necesare, conform nevoilor care apar în mediul securităţii, pentru a proteja suveranitatea şi securitatea naţională”, a mai precizat el.

Ren a negat rapoartele recente conform cărora China ar fi trimis soldaţi la graniţa cu Coreea de Nord după moartea lui Kim Jong-nam pentru a împiedica un potenţial aflux de refugiaţi. Beijingul a fost deseori criticat de preşedintele american Donald Trump pentru că nu face suficient pentru a restricţiona activităţile Phenianului în sectorul dezvoltării nucleare. Cel mai recent test de rachetă a reconfirmat decizia Coreei de Sud de a desfăşura sistemul american antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) pe teritoriul său după cel de-al patrulea test nuclear nord-coreean desfăşurat în ianuarie 2016.

Preşedintele interimar sud-coreean, Hwang Kyo-ahn, a declarat la începutul acestei săptămâni că desfăşurarea sistemului THAAD nu trebuie să fie amânată în faţa ameninţării tot mai mari cu rachete capabile nuclear ce vine dinspre Nord, în ciuda obiecţiilor Beijingului în privinţa sistemului american, a raportat Reuters. În plus, China a protestat puternic împotriva amplasării THAAD, susţinând că sistemul nu urmăreşte să prevină un atac nord-coreean ci ar putea fi folosit pentru a spiona testele chineze cu rachete.

* * *

Între timp, Wall Street Journal a susţinut că, printr-o mişcare inexplicabilă ce va supăra China, Phenianul a criticat Beijingul într-un comentariu publicat joi în presa de stat, cu o retorică neobişnuit de directă din partea Nordului faţă de un vecin puternic pe care s-a bazat timp îndelungat pentru spriin economic. În comentariul de joi, Coreea de Nord a adoptat chiar un ton batjocoritor, susţinând că deşi ţara „se autodenumeşte o mare putere, [de fapt] dansează pe melodia Statelor Unite”.

Comentariul a mai precizat că blocarea exporturilor sale nu va descuraja Coreea de Nord să îşi dezvolte propriul arsenal nuclear. „Este pur şi simplu o copilărie să credeţi că Republica Populară Democrată Coreeană nu va construi arme nucleare şi rachete balistice intercontinentale dacă a rămas fără câţiva bănuţi”, conform declaraţiei.

Comentariul, publicat de Agenţia Centrală Coreeană de Ştiri (KCNA) de stat, nu a numit în mod direct China, dar a lăsat puţine dubii cu privire la ţinta atacurilor sale verbale: „o ţară învecinată, care deseori se descrie ca fiind un ‘vecin prietenos’”. Articolul a criticat statul vecin în special pentru minimalizarea capabilităţilor nucleare nord-coreene şi pentru restricţionarea comerţului exterior – o referire clară la declaraţia făcută de Beijing în urmă cu câteva zile că va suspenda importurile de cărbune din Coreea de Nord pentru restul acestui an.

În ceea ce priveşte comerţul, Coreea de Nord continuă să se bazeze pe vecinul său mai puternic, în timp ce China vede Phenianul ca o zonă tampon împotriva Coreei de Sud şi a Japoniei, ambele aliate ale SUA. Totuşi, răbdarea Chinei s-a clătinat după ce Phenianul a desfăşurat anul trecut o serie de teste nucleare şi de rachete balistice, forţând Beijingul să susţină în noiembrie 2016 noi sancţiuni impuse de ONU ce vizează exporturile de cărbune ale Coreei de Nord. Conform articolului publicat de KCNA, ţara nenumită „a luat fără să ezite măsuri inumane, precum blocarea totală a comerţului extern asociat cu îmbunătăţirea standardului de viaţă al oamenilor, conformându-se prevederilor rezoluţiilor ONU asupra unor sancţiuni care nu au temei legal”.

În timp ce o rundă precedentă de sancţiuni ONU a restricţionat importurile de cărbune din Coreea de Nord, se crede că Beijingul a folosit o aşa zisă excepţie umanitară pentru a putea importa mai mult cărbune. Dar, acea breşă a fost înlăturată în rezoluţia ONU din noiembrie 2016, iar protestul Phenianului împotriva Chinei sugerează că Beijingul a specificat în mod clar că intenţionează să adere la noua cerinţă ONU, a declarat Adam Cathcart, un academician care se concentrează pe relaţiile China-Coreea de Nord la Universitatea Leeds din Marea Britanie.

„Aş considera acest articol ca o dovadă clară că Beijingul a declarat Coreei de Nord că restrânge definiţia exporturilor de cărbune în ‘scopuri umanitare’”, a susţinut Cathcart, adăugând că este un caz foarte rar ca Phenianul să critice China într-o manieră atât de directă. Cathcart a declarat că articolul KCNA este „un atac frontal asupra poziţiei Chinei în privinţa problemei sancţiunilor ONU”, o schimbare faţă de criticile indirecte la adresa Chinei pe care Nordul le foloseşte atunci când doreşte să îşi exprime nemulţumirea.

* * *

Furia clară a Coreei de Nord faţă de China se dezlănţuie în contextul în care Phenianul a amplificat o dispută diplomatică cu o altă naţiune prietenă în Asia, Malaezia, după ce autorităţile din Kuala Lumpur au identificat un oficial al ambasadei nord-coreene şi un angajat al unei companii aeriene deţinute de stat printre cele şapte persoane aflate în libertate şi care sunt suspectate de implicare în uciderea lui Kim Jong-nam. Autorităţile malaeziene au refuzat să predea trupul fratelui dictatorului nord-coreean, după cum a cerut ambasada Nordului, desfăşurând în schimb propria anchetă şi autopsie – mişcare care a fost criticată de Phenian ca făcând parte dintr-o conspiraţie mai amplă orchestrată de Coreea de Sud şi SUA.

Cu doar câteva ore înainte de atacul său mediatic împotriva Chinei, KCNA a publicat un raport în care a învinuit Malaezia pentru o „încălcare nemascată a suveranităţii Republicii Populare Democrate Coreea (RPDC)”. „Cea mai mare responsabilitate pentru moartea sa stă pe umerii guvernului malaezian, deoarece cetăţeanul RPDC a murit pe teritoriul său”, a susţinut KCNA, citând un grup numit Comitetului Coreean al Juriştilor.

* * *

În timp ce rămâne neclar dacă se clădesc presiuni politice îndreptate spre Kim Jong-un din interior (sau externe), anumite surse au sugerat că reacţia sa la o posibilă lovitură de stat ar putea fi fatală şi iraţională, şi ar putea avea drept rezultat lansări de rachete balistice împotriva vecinilor apropiaţi – o mişcare ce ar putea avea consecinţe potenţial cumplite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe