Gardianul şifonierului reginei Elisabeta a II-a

Considerată o întruchipare a stilului la cei 91 de ani ai săi, regina Marii Britanii lasă fiecare detaliu al imaginii sale pe mâinile unei persoane de încredere, Angela Kelly, care este mult mai mult decât stilistul său principal.

Elisabeta a II-a şi Angela Kelly
Elisabeta a II-a şi Angela Kelly (Getty Images)

Regina Marii Britanii este considerată de către poporul său o întruchipare a modei. Dar, în şifonierul suveranei intră în joc nenumărate consideraţii simbolice şi diplomatice, care transformă actul de a se îmbrăca aproape într-o chestiune de stat. Din anul 2002, la cârma acestei misiuni delicate se află Angela Kelly, un designer de 65 de ani, care răspunde la somptuosul titlu de Asistent Personal, Consilier şi Comisar al Majestăţii Sale Regina (Bijuterii, Insigne şi Îmbrăcăminte) şi practic este unul dintre membrii cheie ai cercului de încredere al monarhului.

Zi de zi, Kelly supraveghează fiecare detaliu al ţinutelor reginei în apariţiile sale publice, o însoţeşte în călătorii şi este una dintre puţinele persoane care au permisiunea să o atingă. Dar presa britanică îi atribuie o influenţă mult mai mare şi deseori o descrie drept "confident" şi chiar "gardian" al Elisabetei a II-a.

Într-un rar interviu, acordat publicaţiei The Telegraph în 2007, Kelly aruncă o lumină asupra naturii momentelor petrecute împreună cu regina: „Suntem două femei tipice. Vorbim despre haine, machiaj, bijuterii. Spunem: "S-ar potrivi oare această piesă cu această rochie?" Şi lucruri de genul ăsta”. Kelly a explicat, de asemenea, că suverana, despre care ne asigură că este expertă în texturi de materiale, ia întotdeauna decizia finală privind fiecare look.

Kelly, care are în subordinea sa o echipă de croitorese şi garderobieri, şi face de asemenea design de pălării, nu doar verifică dulapul regal. În numeroase ocazii - cum ar fi rochia şi haina galbenă pe care regina le-a purtat la nunta ducilor de Cambridge sau rochia albă brodată purtată la banchetul în onoarea regilor Spaniei din luna iulie a.c. sau ţinuta de culoarea piersicii îmbrăcată la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară din 2012 - este chiar designerul acestora.

Anul acesta, Kelly a publicat cartea "Dressing The Queen: The Jubilee Wardrobe" în care detaliază tot ceea ce implică alegerea ţinutelor reginei Elisabeta a II-a: de la cunoaşterea conotaţiilor simbolice ale fiecărei culori în diferite ţări, până la a se asigura că foloseşte întotdeauna umbrele de ploaie transparente, pentru ca supuşii săi să-i poată vedea faţa. Ea a împărtăşit, de asemenea, unele dintre secretele stilului reginei (deşi talia acesteia nu a fost unul dintre ele), şi a explicat de ce rochiile şi fustele suveranei par a fi imune la curenţii de aer: mai întâi de toate este testată mişcarea şi lejeritatea îmbrăcăminţii în faţa unui ventilator şi, dacă este necesar, se coase un fir cu plumb - ca cel pentru perdele - la tiv, pentru a evita ca vântul să o ridice.

Elisabeta şi Kelly s-au întâlnit pentru prima dată în 1992, în Germania, atunci când Kelly lucra ca menajeră în casa ambasadorul britanic, iar Regina şi Ducele de Edinburgh se aflau într-o vizită oficială în ţară. Un an mai târziu, atunci când s-a întors în Anglia, Kelly a intrat în palat ca garderobieră a reginei, iar în 2002 a devenit asistentă personală.

De origini modeste (s-a născut într-o familie catolică din clasa muncitoare din Liverpool) şi divorţată de trei ori, potrivit presei britanice, Kelly trăieşte de mai mulţi ani într-o „casă de graţie şi favoare” (grace-and-favor home sunt case deţinute de monarh în virtutea poziţiei sale, pe care le poate oferi spre utilizare, deseori fără chirie, persoanelor aflate în serviciul său sau drept mulţumire pentru servicii prestate în trecut), în Windsor, nu departe de reşedinţa regală. În plus, în 2012, regina a numit-o locotenent al Ordinului Regal Victorian, o distincţie pe care monarhia britanică o acordă anumitor persoane pentru serviciile lor personale.

Două dovezi clare ale înaltei stime pe care regina o poartă pentru gardianul imaginii sale.