Gaz mai scump şi datorii mai mari. Află care este datoria „Moldovagaz” faţă de „Gazprom”

(Captură Foto)

Agenţia Naţională pentru Reglementare Energetică (ANRE) a aprobat, la începutul lunii iulie, o majorare a tarifelor la gaz cu 15,4% dar, în opinia mai multor experţi economici, aceasta nu ar avea nicio justificare. Însă o lună mai târziu, dintr-un comunicat de presă al Ministerului Economiei reiese că, de fapt, Gazprom va livra Moldovei gaz cu circa 17% mai ieftin.

În urma protestelor care au avut loc datorită scumpirii gazelor, Moldovagaz a încercat să-şi justifice decizia, precizând că anularea noilor tarife ar fi urmată de daune considerabile care ar înrăutăţi brusc situaţia financiară a întreprinderilor din domeniul gazelor, majorând şi mai mult datoria faţă de Gazprom.

Astăzi, din raportul de audit trimestrial al companiei Gazprom, aflăm că datoriile Moldovagaz către Gazprom s-au majorat cu aproximativ 300 de milioane de dolari. Astfel, la 30 iunie 2015 datoria întreprinderii Moldovagaz era în valoare de 286,33 miliarde de ruble ruseşti, sumă care depăşeşte 5 miliarde de dolari, anunţă Bani.md. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile „Moldovagaz” au crescut cu aproape 5 miliarde de ruble.

Mai mult, datoriile Moldovei cresc şi din cauza instabilităţii cursului valutar. Dacă la sfârşitul anului trecut, datoriile erau în valoare de 1,28 milioane de ruble, la 30 iunie 2015 valoarea datoriilor, restanţelor de scurtă durată ajung la circa 2.243 milioane de ruble.

Mai grav este faptul că, din această datorie de peste 5 miliarde de dolari, partea care aparţine strict Moldovei se apropie de 800 de milioane de dolari, restul, care depăşeşte 4 miliarde de dolari, aparţine Transnistriei. Cel puţin acest lucru reiese din datele întreprinderii Moldovagaz, având în vedere că aceste restanţe nu sunt calculate separat de către Gazprom.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.