Gaza: Peste 23 de palestinieni şi 10 soldaţi israelieni, ucişi după bombardarea unor centre media

Tancuri israeliene deplasate la graniţa cu Fâşia Gaza, 18 iulie 2014. Israelul a început ofensiva terestră împotriva paramilitarilor organizaţiei Hamas
Tancuri israeliene deplasate la graniţa cu Fâşia Gaza, 18 iulie 2014. Israelul a început ofensiva terestră împotriva paramilitarilor organizaţiei Hamas (Andrew Burton/Getty Images)

Cel puţin 10 soldaţi israelieni şi 23 de palestinieni au fost ucişi când peste 150 de ţinte din Fâşia Gaza au fost atacate, marţi dimineaţă, în timp ce posibilitatea unui armistiţiu între guvernul israelian şi Hamas s-a prăbuşit.

Cinci din cei 10 soldaţi israelieni căzuţi au fost ucişi în ultimele 24 de ore, după ce militanţii Hamas au trecut printr-un un tunel în Israel, declanşând un schimb de focuri, potrivit unor rapoarte. Ceilalţi cinci soldaţi au fost ucişi în timpul schimburilor de focuri de marţi dimineaţă, după ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat luni că există posibilitatea unui conflict prelungit. Armata israeliană ar fi atacat mai multe ţinte din Gaza, inclusiv casa lui Ismail Hannyeh, şeful politic al Hamas, Ministerul de Finanţe din Gaza, sediul staţiei radio Al-Aqsa şi sediul televiziunii Al-Aqsa.

Chiar dacă televiziunea Al-Aqsa a continuat să difuzeze programele, transmisiunea radio s-a întrerupt după bombardamentele lansate asupra sediilor, potrivit Haaretz. Peste 50 de persoane au fost rănite în timpul atacurilor, care au continuat pe parcursul zilei de marţi

Luni, armata Israelului a bombardat din nou spitalul Shifa din Fâşia Gaza şi tabăra de refugiaţi Shati, de la marginea Gazei, făcând 30 de victime, majoritatea civili.

Bombardamentele, care au început luni noaptea şi au continuat pe parcursul dimineţii de marţi, au fost cele mai intense de la începerea operaţiunii militare israeliene, denumită Protective Edge, cu trei săptămâni în urmă, potrivit AP. În ciuda faptului că observatorii internaţionali, inclusiv ONU, au cerut încetarea focului, liderii ambelor tabere au refuzat să se retragă din conflict.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat, luni, că operaţiunea din Gaza ar putea să se încheie în această săptămână, dacă Israelul se poate asigura că Hamas nu va reconstrui tunelurile.

Bilanţul total al deceselor din Gaza a fost estimat marţi la 1.110, a anunţat AP, citând un oficial din Sănătate, adăugând că Israelul a pierdut aproximativ 53 de soldaţi, doi civili şi un cetăţean tailandez. Restul sunt pierderi în rândul palestinienilor.