Gazprom susţine că datoria totală a Ucrainei este de 29,5 miliarde de dolari

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)

Compania rusă de stat Gazprom a anunţat că datoriile Ucrainei pentru gazul rusesc se ridică la aproape 29,5 miliarde de dolari, amplificând presiunea în disputa Moscova-Kiev pe tema preţurilor la gaze, conform Business Insider.

Compania ucraineană Naftogaz şi Gazprom se duelează într-un tribunal de arbitraj din Stockholm, unde Kievul contestă preţul gazului rusesc şi datoriile de câteva miliarde de dolari pretinse de Rusia. Ucrainenii urmăresc să obţină nu mai puţin de 16 miliarde de dolari din partea companiei ruse de gaz controlate de Kremlin.

Din datoria de 29,477 miliarde de dolari, 2,6 miliarde de dolari sunt pentru gazele livrate în anii 2013 şi 2014, 200 de milioane de dolari sunt pentru livrările de gaze din sud-estul Ucrainei, iar restul reprezintă o amendă aplicată conform clauzei "take-or-pay", a explicat directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller.

De cealaltă parte, Naftogaz susţine că facturile pretinse de Gazprom sub clauza "take-or-pay" contrazic un contract pe 10 ani semnat în 2009. Compania a contestat această clauză "take-or-pay" la tribunalul de arbitraj.

Disputele anterioare pe tema gazului dintre Ucraina şi Rusia au afectat Uniunea Europeană, care primeşte aproximativ o treime din gazul său din Moscova. Aproximativ 40% din acel gaz călătoreşte prin Ucraina, care, până de curând, şi-a cumpărat majoritatea gazului tot din Rusia.

Gazprom şi Ucraina au căzut de acord asupra termenilor livrărilor de gaz rusesc către Kiev pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an. Conform acestui acord, Gazprom a renunţat la respectiva clauza "take-or-pay".

Alexei Miller şi-a reiterat temerile în legătură cu abilitatea Ucrainei de a-şi umple rezervoarele de gaz pentru ca ţara să treacă cu bine prin iarna următoare, susţine Business Insider.

"Nu există decât o singură concluzie. Ucraina trebuie să mărească viteza de pompare şi cumpărare [a gazului rusesc]", a declarat Miller.

Şeful Gazprom a mai precizat că exporturile de gaz rusesc către Europa vor creşte cu 5% în 2015 faţă de cantitatea exportată anul trecut.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.