Gazpromia umblă iar la butelie: azi, Slovacia şi Ucraina

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)

Ministrul ucrainean al Industriei de Energie şi Cărbune, Yuri Prodan, a declarat, miercuri, că a înregistrat o reducere de 25% a gazelor ruse care trec prin Ucraina şi Slovacia via Uzgorod, relatează Kiev Post.

”Tranzitul continuă, dar este redus cu 25%”, a declarat acesta.

Desfăşurată pe fondul tensiunilor dintre Rusia, Ucraina şi UE, care au fost declanşate în urma invaziei ruse din Crimeea, măsura a fost adoptată de Gazprom fără nicio avertizare prealabilă.

Ministrul ucrainean apreciază că Ucraina va depinde de condiţiile de temperatură, furnizarea de gaze din Europa prin flux invers şi de efectivitatea măsurilor de economisire a gazului, pentru a trece cu bine de sezonul rece.

Moscova a folosit măsuri asemănătoare împotriva României şi Poloniei, ţări care sprijină apropierea Ucrainei de UE.

Marţi, Federaţia Rusă a redus livrările de gaze către România cu 10% fără nicio explicaţie, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, care a precizat că ”nu există nici un fel de risc” pentru România chiar ”dacă furnizările vor fi oprite în totalitate”.

Iar săptămâna trecută, Gazprom a redus livrările de gaze naturale către Polonia cu aproximativ 20-24%, fără nicio avertizare prealabilă.

La începutul săptămânii, preşedintele companiei ucrainene Naftogaz, Andrii Kobolev, a declarat că gazele destinate Ucrainei pot reduse semnificativ numai dacă Gazpromul va sista furnizările prin Nord Stream către Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe