General american: Atacul asupra spitalului MSF din Kunduz, rezultatul unei “erori umane”

Bombardarea de către americani a unui spital al MSF, soldată cu cel puţin 30 de morţi în luna octombrie, a fost o eroare umană, a raportat armata SUA, adăugând că au fost luate anumite măsuri disciplinare.
Spitalul umanitar condus de Medecins Sans Frontieres în oraşul afgan Kunduz după bombardamentul din noaptea de 3 octombrie 2015.
Spitalul umanitar condus de Medecins Sans Frontieres în oraşul afgan Kunduz după bombardamentul din noaptea de 3 octombrie 2015. (Captură Foto)

Investigaţia oficială americană asupra atacului mortal din 3 octombrie împotriva unui spital condus de organizaţia medicală umanitară Medecins Sans Frontières (MSF) în oraşul afgan Kunduz a concluzionat că a fost vorba de un “accident ce putea fi evitat”, a declarat un comandant militar american de rang înalt.

Generalul american John Campbell a numit incidentul o “greşeală tragică”, susţinând că a fost vorba în primul rând de o eroare umană.

“Unitatea medicală a fost identificată greşit ca o ţintă de către personalul militar american, care a crezut că loveşte de fapt o a altă clădire aflată la câteva sute de metri distanţă, unde a fost raportată prezenţa unor luptători”, a susţinut Campbell.

“Forţele americane nu ar lovi niciodată intenţionat un spital sau alte unităţi protejate”, a declarat Campbell, comandantul forţelor internaţionale şi americane din Afganistan, la sediul NATO din Kabul. Generalul a mai susţinut că persoanele asociate cu incidentul au fost suspendate din funcţii.

Campbell nu a oferit niciun nume şi nici nu a specificat numărul persoanelor suspendate, dar a declarat că persoanele implicate vor fi supuse unei investigaţii, conform Deutsche Welle.

Generalul de brigadă Wilson Shoffner a declarat la aceeaşi conferinţă de presă că o parte din personalul militar implicat în lovitura aeriană a încălcat regulile standard ale SUA pentru luptă, susţinând că armata americană îşi va asuma răspunderea deplină în timp ce va proteja identităţile celor implicaţi.

Aproape 30 minute de bombardamente

Dosarul investigativ de 3.000 de pagini a susţinut că forţele ONU au intenţionat iniţial să atace un complex din apropiere controlat de talibani, aflat la o distanţă de doar 410 metri. Raportul a menţionat că echipajul avionului de atac AC-130 s-a bazat mai degrabă pe informaţiile transmise de forţele speciale americane şi afgane decât pe utilizarea instrumentelor de la bord.

Investigatorii nu au găsit nicio dovadă care să susţină că echipajul avionului sau comandantul forţelor speciale americane de la sol, care a autorizat lovitura, au ştiut în momentul atacului că au luat în vizor spitalul. Au fost lansate 211 proiectile asupra spitalului, timp de peste 29 de minute, înainte să se realizeze că a fost lovită o ţintă greşită, moment în care a fost ordonată încetarea atacului.

Atacul a fost condamnat de MSF ca o crimă de război. Conform raportului american, în atac au fost ucişi 31 de civili, inclusiv 12 membri din personalul MSF, şi au fost rănite alte 28 de persoane.

Preşedintele american Barack Obama şi-a cerut deja scuze pentru bombardarea spitalului şi şi-a asumat deplina răspundere, dar MSF a cerut ca o comisie internaţională umanitară să investigheze atacul. NATO şi armata afgană au declarat că îşi desfăşoară propriile investigaţii asupra incidentului.

Între timp, generalul Campbell a oferit asistenţă pentru reconstruirea spitalului MSF din Kunduz, care a fost abandonat şi închis de atunci. Totuşi, generalul nu a exclus posibilitatea desfăşurării unor investigaţii suplimentare asupra incidentului.

“Personalul care a cerut atacul şi cei care l-au executat nu au luat măsuri corespunzătoare pentru a verifica dacă a fost vorba de o ţintă militară legitimă”, a declarat Campbell în timpul conferinţei de presă, adăugând că au fost implementate anumite schimbări în privinţa protocoalelor legate de implicarea în luptă.

Investigaţia internă a MSF

Între timp, MSF şi-a desfăşurat propria investigaţie asupra incidentului, iar unele descoperiri preliminare au fost divulgate agenţiei de presă Associated Press.

Concentrându-se pe victime, MSF aparent a descoperit că un anumit număr de doctori şi asistente medicale au fost ucişi pe loc de loviturile aeriene, în timp ce pacienţii care nu s-au putut deplasa au ars de vii în incendiul care a urmat bombardamentelor. MSF a adăugat că oamenii care au fugit din clădirea principală au intrat în vizorul focurilor de armă.

Varianta MSF asupra evenimentelor mai susţine că anumiţi membri ai personalului spitalului au făcut 18 încercări de a contacta autorităţile americane şi afgane înainte ca bombardamentul să fi fost oprit.

Bombardarea spitalului din Kunduz a marcat unul dintre cele mai tragice incidente cu victime civile în cei 14 ani care au trecut de la implicarea militară a SUA în Afganistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe