General american: Sistemele ruseşti S-300 nu schimbă “opţiunea militară” în Iran

Şeful Statului Major al armatei Statelor Unite, generalul Martin Dempsey.
Şeful Statului Major al armatei Statelor Unite, generalul Martin Dempsey. (captură.)

Opţiunea militară a Statelor Unite de a împiedica Iranul să obţină o armă nucleară şi de a încuraja o soluţie diplomatică rămâne intactă, în ciuda deciziei Rusiei de a livra Teheranului sistemele sale de rachete S-300, a declarat joi un general american, conform Moscow Times.

“Ştiam de câţiva ani de posibilitatea ca acele sisteme să fie vândute Iranului şi am ţinut cont de ele în toate planurile noastre”, a declarat generalul Martin Dempsey, şeful de stat major al armatei Statelor Unite, în cadrul unei conferinţe de presă.

Moscova a decis la începutul acestei săptămâni să suspende un embargou privind livrarea către Iran a bateriilor sol-aer S-300.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că această decizie este justificată de încheierea în 2 aprilie a unui acord-cadru între Teheran şi marile puteri în privinţa programului nuclear iranian.

Israelul a reacţionat foarte rapid la anunţul Rusiei, iar premierul Benjamin Netanyahu i-a declarat lui Putin că această decizie va duce la creşterea agresivităţii Iranului în regiune.

Casa Albă a transmis, la rândul ei, îngrijorările SUA cu privire la această posibilă vânzare. Vicepreşedintele american Joe Biden a estimat că decizia ridicării embargoului este un indicator al gradului de slăbire al economiei Rusiei în urma aplicării sancţiunilor occidentale legate de criza ucraineană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.