General iranian: Iranul ar putea distruge Israelul „în trei zile”

Soldaţi iranieni
Soldaţi iranieni (Getty Images)

Un general iranian de rang înalt a declarat joi că Iranul ar putea distruge Israelul „în trei zile” în cazul în care conflictul dintre cele două ţări s-ar transforma într-un război total.

Generalul de brigadă Hossein Salami a adăugat că israelienii „nu vor avea suficiente morminte pentru a-şi îngropa morţii”, potrivit publicaţiei Times of Israel. Salami, persoana numărul doi la comanda Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) a precizat că ţara sa a dezvoltat o „capacitate strategică” cu scopul de a-şi învinge inamicii.

„Îi avertizăm că, în cazul izbucnirii unui nou război, acesta va duce la distrugerea lor”, a susţinut generalul, potrivit Express.co.uk.

Comentariile au fost făcute pe fondul amplificării tensiunilor dintre Forţa de Apărare Israeliană şi forţele iraniene din Siria, ca urmare a unei serii de lovituri aeriene israeliene asupra unor presupuse ţinte iraniene în ţara arabă zguduită de război.

Iranul a confirmat că are consilieri militari în Siria şi, în acelaşi timp, susţine grupuri militante care luptă de partea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care a invitat prezenţa militară iraniană în ţara sa.

Declaraţiile generalului iranian au fost făcute în timpul unei conferinţe în oraşul Mashhad, potrivit agenţiei iraniene de ştiri de stat Tasnim.

Tasnim a mai susţinut că Salami a declarat: „Iranul a avertizat regimul sionist să nu se joace cu focul deoarece va fi distrus înainte ca SUA să îl poată ajuta”.

El a avertizat că un război „va duce la înfrângerea Israelului în trei zile, încât ei nu vor avea suficiente morminte pentru a-şi îngropa morţii”.

În ultimele săptămâni, lideri iranieni şi israelieni de rang înalt s-au implicat într-un schimb de atacuri verbale.

Marţi, secretarul Consiliului iranian pentru Securitate Naţională, Ali Shamkhani, a avertizat că grupurile teroriste Hamas şi Hezbollah sunt pregătite să lanseze un „iad” asupra Israelului.

Iranul susţine Hezbollah şi aprovizionează grupul cu arme prin intermediul unor tuneluri săpate de-a lungul graniţei Israelului cu Libanul.

Între timp, şeful Statului Major al armatei israeliene, Gadi Eisenkot, a recunoscut că Israelul a lansat anul trecut aproximativ 2.000 de rachete împotriva Iranului şi Hezbollah.

La începutul acestei luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a precizat că Israelul nu va renunţa niciodată să împiedice Iranul să îşi consolideze prezenţa în Siria.

Aceste declaraţii au declanşat temeri internaţionale privind posibilitatea unui conflict direct între Iran şi Israel.

Mai mult, directorul serviciului naţional de informaţii al SUA, Dan Coats, a avertizat Israelul că Iranul ar putea răspunde în cazul unui nou atac israelian în Siria.

„Considerăm că Iranul încearcă să evite un conflict armat major cu Israelul. Totuşi, loviturile israeliene care se soldează cu victime iraniene amplifică probabilitatea unui răspuns convenţional împotriva Israelului”, a declarat Coats, în timpul unei audieri în Comisia privind serviciile de informaţii din cadrul Senatului SUA.