General maior împuşcat de talibani

Explozie în Afghanistan
Explozie în Afghanistan (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)

Un general maior american a fost omorât de talibani marţi, împreună cu mai mulţi membri ai personalului său, precum şi soldaţi ai armatei afgane.

Un oficial american a confirmat faptul că Harold J. Greene este ofiţerul superior împuşcat de un soldat afgan, aflat în slujba talibanilor.

Greene capătă astfel nefericitul record de a fi ofiţerul cu cel mai mare grad omorât în bătălie din 1970, conform unui raport AP.

Incidentul a fost declanşat de un bărbat îmbrăcat în uniforma armatei afgane, care a început să împuşte personal NATO şi membri ai armatei afgane, în timpul unei şedinţe de antrenament la Baza Qargha, în vestul Kabulului.

Bărbatul a împuşcat 15 soldaţi, majoritatea americani, un general german şi mai mulţi oficiali ai armatei afgane, înainte de a fi împuşcat mortal – conform purtătorului de cuvânt al armatei Afgane.

Greene, în vârstă de 55, tocmai fusese numit adjunct al unui centru de comandă, rolul său fiind de a asigura securitatea în perioada de cedare a responsabilităţii către armata afgană.

Incidentul este, aparent, unul în care ofiţeri afgani întorc armele împotriva propriilor camarazi şi împotriva combatanţilor NATO. Deseori talibanii plănuiesc asemenea asasinate ameninţând cu tortura şi moartea membrii familiilor făptaşilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe