Generalul libian Kalifa Haftar respinge acordul de încetare a focului negociat de Rusia şi Turcia după cuceriri masive

Generalul libian Kalifa Haftar
Generalul libian Kalifa Haftar (Getty Images)

Când preşedintele Rusiei, Putin, a participat la ceremonia de lansare a gazoductului Turkstream în această săptămână, în fruntea listei de crize geopolitice dificile abordate cu preşedintele Erdogan al Turciei s-a aflat războiul din Libia.

Unii analişti sunt de părere că noul conflict libian şi războiul pentru controlul ţării bogate în petrol şi gaze naturale nord-africane, între generalul Khalifa Haftar, care îşi are cartierul general în Benghazi, şi Guvernul libian, recunoscut de ONU, de la Tripoli, urmează să domine paginile ziarelor în 2020, alături de conflictul dintre SUA şi Iran.

Tensiunile au fost escaladate din nou miercuri, când preşedinţii turc şi rus au convenit să facă împreună un apel urgent pentru încetarea focului în Libia, care ar fi trebuit să înceapă de sâmbătă (12 ianuarie) la miezul nopţii.

Acordul de cooperare surpriză (având în vedere că Rusia şi Turcia sprijină părţi separate ale conflictului), pentru a veni la masa de negocieri, a fost respins rapid joi de Haftar şi armata sa naţională libiană (LNA), în ciuda faptului că numărul morţilor continuă să crească, întrucât Haftar jură că asediul continuu al capitalei Tripoli este „ofensiva finală” înainte de debarcarea regimului libian.

Haftar a mers până la a numi campania sa drept un război împotriva „teroriştilor” care nu poate înceta până la victoria definitivă.

Într-o declaraţie video, purtătorul de cuvânt al lui Haftar a declarat: "Salutăm apelul [preşedintelui rus Vladimir] Putin pentru încetarea focului. Cu toate acestea, lupta noastră împotrivă organizaţiilor teroriste care au acaparat Tripoli şi au primit sprijinul unor ţări va continua până la sfârşit", potrivit Al Jazeera.

Cel puţin 1.000 de persoane au fost ucise de când ofensiva militară a generalului Haftar a început cu luni în urmă - deşi lupta continuă sporadic de ani buni, de la înlăturarea fostului dictator Moammer Gadhaffi - şi cel puţin alte 5.000 au fost rănite, conform estimărilor Naţiunilor Unite.

Între timp, rapoarte susţin că trupele turce au ajuns în capitala Libiei la începutul acestei săptămâni, după ce Parlamentul de la Ankara a votat un plan de asistenţă militară acordată guvernului de la Tripoli, care este asediat.

Ankara a trimis militari sirieni susţinuţi de turci pentru a ajuta la campanie.

În prezent, forţele pro-Haftar pretind că sunt la doar câţiva kilometri distanţă de centrul oraşului Tripoli. "Armata libiană se află acum la Tripoli şi este poziţionată la doar câţiva kilometri de centrul oraşului", a declarat, joi, un purtător de cuvânt al facţiuni din Benghazi.

Armata lui Haftar susţine că a capturat Sirte, deţinut de forţe fidele guvernului din 2016, care se află la aproximativ 350 km est de Tripoli. Evoluţia este considerată o lovitură majoră pentru guvernul de la Tripoli.

Turcia a promis să împiedice preluarea de către Haftar a ţării, motiv pentru care armata lui Haftar a primit ordine să tragă în orice avion sau navă turcă care intră în spaţiul libian. Conform unor rapoarte, câteva drone turce au fost deja doborâte în câteva ocazii în ultima lună.