Generalul Wesley Clark: ISIL serveşte interesele Turciei şi Arabiei Saudite

Un fost comandat suprem al NATO a declarat că Turcia şi Arabia Saudită, ambele aliate ale SUA, se folosesc de grupul jihadist Statul Islamic pentru a obţine un avantaj geostratetic faţă de Irak, Iran şi Siria.
Fostul comandant suprem al NATO, generalul Wesley Clark.
Fostul comandant suprem al NATO, generalul Wesley Clark. (Captură Foto)

Generalul Wesley Clark, fostul comandant suprem al forţelor NATO în Europa, a declarat într-un interviu la CNN că Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL, ISIS sau Daesh) rămâne necesar din punct de vedere geostrategic pentru naţiunile sunite, precum Turcia şi Arabia Saudită, care doresc să obţină mai multă putere strategică asupra naţiunilor şiite, precum Siria, Irak şi Iran. El a explicat că „nici Turcia şi nici Arabia Saudită nu doresc o axă Iran-Irak-Siria-Liban care izolează Turcia şi blochează Arabia Saudită.”

Întrebat dacă sugestia preşedintelui rus Vladimir Putin că Turcia “ajută Statul Islamic” are vreo validitate, generalul a răspuns:

„Mereu a existat ideea că Turcia susţine Statul Islamic într-un fel sau altul. Ştim că ei au dirijat oamenii care treceau prin Turcia către ISIL. Cineva cumpără tot acel petrol pe care îl vinde ISIL. Acel petrol ajunge undeva – şi îmi pare a fi probabil ca acel petrol să treacă prin Turcia – dar turcii nu au recunoscut acest lucru.”

După ce a explicat această posibilă poartă de ieşire pentru petrolul Statului Islamic, Clark a subliniat rapid faptul că acuzaţiile lui Putin în legătură cu suportul acordat de Turcia pentru organizaţia teroristă ISIL sunt însoţite de propria lor ipocrizie. Rusia, bineînţeles, a susţinut administraţia preşedintelui Bashar al-Assad împotriva grupurilor rebele susţinute de SUA – în ciuda negărilor continue venite din partea oficialilor americani că acel teatru particular de luptă reprezintă un interes primar în regiune, conform website-ul Zero Hedge.

Clark a declarat: „Putin va dori să murdărească imaginea Turciei afirmând că aceasta susţine terorismul, dar adevărul este că el susţine terorismul. Adică, tacticile folosite de regimul Assad au fost tactici teroriste. Ei aruncă bombe asupra civililor nevinovaţi.”

Clark şi-a încheiat interviul cu o declaraţie care reflectă sentimentul tot mai puternic al multor occidentali faţă de războaiele şi jocurile geopolitice din regiune:

„Nu există niciun personaj pozitiv în această… luptă de putere pentru viitorul Orientului Mijlociu”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe