Georgienii protestează a şasea zi consecutiv. Lider al opoziţiei se confruntă cu arestul

Mii de manifestanţi protestează în faţa Parlamentului din Tbilisi,  Georgia, 21 iunie 2019
Mii de manifestanţi protestează în faţa Parlamentului din Tbilisi, Georgia, 21 iunie 2019 (Getty Images)

Mii de manifestanţi au protestat marţi seară în capitala georgiană Tbilisi în cea de-a şasea zi consecutiv, cerând demisia ministrului de Interne, potrivit RFE.

Furia manifestanţilor a fost alimentată şi de anunţul că un parlamentar al opoziţiei ar putea fi urmărit penal pentru că a participat la protestele anti-guvernamentale.

Fostul preşedinte georgian Giorgi Margvelaşvili s-a alăturat mulţimii de oameni strânse în faţa clădirii Parlamentului în seara zilei de marţi şi şi-a exprimat sprijinul pentru manifestanţi.

Câţiva manifestanţi au anunţat că au intrat în greva foamei. Unul dintre ei a fost dus la spital din cauza nivelului scăzut de zahăr din sânge, a declarat un reprezentant al Ministerul Sănătăţii.

Manifestanţii cer, printre altele, concedierea ministrului de Interne, Giorgi Gakharia, pe care îl acuză de folosirea forţei excesive pentru a opri un protest în urmă cu câteva zile.

Iniţial, manifestanţii s-au strâns în faţa Parlamentului Georgiei în 20 iunie, când au încercat să năvălească în clădire. Ciocnirile violente dintre manifestanţi şi poliţie s-au soldat cu sute de răniţi şi arestaţi.

Protestatarii au fost înfuriaţi de faptul că un parlamentar rus a stat pe locul preşedintelui Parlamentului şi s-a adresat unui consiliu de deputaţi proveniţi din ţări predominant creştin ortodoxe.

Mişcarea a declanşat furia publicului, a partidelor din opoziţie, a preşedintelui ţării şi a unor membri ai coaliţiei de guvernare Visul Georgian, într-o ţară unde legăturile cu Moscova rămân tensionate după războiul de cinci zile cu Rusia în 2008.

Anterior, marţi, procurorii au susţinut că l-au convocat pe Nika Melia, parlamentar din opoziţie şi lider al partidului Mişcarea Naţională Unită a fostului preşedintele Mihail Saakaşvili, urmând ca miercuri să fie acuzat oficial de organizarea acţiunilor violente ale manifestanţilor.

Biroul Procuraturii Generale a susţinut că a solicitat Parlamentului să ia în considerare suspendarea imunităţii parlamentare a lui Melia şi să accepte detenţia acestuia.

Melia a contestat acuzaţiile împotriva sa, etichetându-le “absurde”, iar partidele din opoziţie au publicat o declaraţie comună în care au denunţat acţiunea ca fiind o “persecuţie politică”.

Potrivit biroului Procuraturii Generale, 121 de persoane au fost arestate pentru obstrucţionarea ordinii publice în noaptea de 20-21 iunie. Unii dintre ei au executat deja sentinţe cu închisoarea, iar 54 încă se află în custodia autorităţilor.

Între timp, Parlamentul l-a ales pe Archil Talakvadze, candidat din partea Visului Georgian, în funcţia de preşedinte ale camerei după demisia predecesorului său.

Până acum, partidul Visul Georgian a acceptat doar una dintre cererile manifestanţilor, şi anume organizarea alegerilor parlamentare din 2020 pe baza unui sistem proporţional.

Preşedintele Parlamentului, Irakli Kobakhidze, a demisionat la rândul său din funcţia ocupată ca urmare a apelurilor de a demisiona.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe