Germania a devenit şantajabilă în criza euro

Cancelarul german, Angela Merkel.
Cancelarul german, Angela Merkel. (Diego Azubel-Pool / Getty Images)

Angela Merkel este descrisă mereu drept politicianul cel mai puternic din Europa, însă cancelarul german a supralicitat în actuala criză a datoriilor. Germania a devenit acum şantajabilă, deoarece nu îşi mai poate permite o destrămare a zonei euro. Dacă se rupe, toţi au de suferit, însă cel mai mult Germania, apreciază săptămânalul Der Spiegel, într-un comentariu publicat vineri.

Dacă zona euro se va destrăma, atunci se spulberă şi competitivitatea pentru care Germania s-a străduit atât de mult. Cursul de schimb al monedei germane (indiferent ce nume va purta aceasta) ar creşte puternic. Industria financiară ar rămâne falită, deoarece ar trebui să prescrie creanţele pe care le are în statele din sudul zonei euro. Şi statul german ar rămâne cu datorii nerecuperate de circa 1.000 miliarde euro.

Dacă euro dispare, tuturor le va merge rău, însă germanilor le va fi mai rău decât italienilor. Şi fostul cancelar Gerhard Schröder a declarat că, dacă euro se prăbuşeşte, Germania poate 'să îşi facă bagajele'. Să însemne acest lucru că, în realitate, Berlinul joacă la cacealma, că are în mână o carte destul de slabă, însă încearcă cu aceasta să câştige o miză extrem de mare?

De fapt, Germania nici nu încearcă să ascundă că joacă la cacealma. Problema este doar că există încă mulţi germani care nu îşi dau seama de acest lucru, care se lasă prinşi într-un asemenea joc periculos deoarece ei chiar cred că ţara lor are cărţi bune. La fel ca şi jucătorii de poker, în momente de criză statele nu acţionează întotdeauna raţional în evaluarea situaţiei şi a intereselor lor.

Şi totuşi începe încet, încet, să se producă o conştientizare a faptului că Germania este foarte şantajabilă în această criză a euro. Uitaţi-vă la atitudinea cancelarului Merkel faţă de Grecia. Oficial se menţine vechea linie dură. Merkel repetă mereu că grecii trebuie să-şi respecte strict angajamentele. Însă în ultima perioadă se aud şi alte tonalităţi. Doamnei Merkel i se rupe inima când aude cum sunt trataţi pensionarii greci. Şi tot ea repetă mereu că riscul pentru Grecia al unei ieşiri din zona euro ar fi incalculabil.

Probabil că în următoarele săptămâni şi luni se va ajunge la un acord. Condiţiile pentru Grecia se vor flexibiliza puţin - nu chiar cât vor grecii, însă se va resimţi o uşurare. Practic, se va finanţa totul, fără a exista un al treilea program oficial de ajutorare a Atenei. Se vor prelungi creditele, se vor reduce dobânzile, cu alte cuvinte, se vor face tot felul de jonglerii. În realitate, nimeni nu mai crede că Grecia îşi va plăti la termen datoriile. Se apropie o mare reducere a datoriilor greceşti, iar acest lucru se va produce în interiorul zonei euro.

Şantajabilitatea Germaniei se reflectă şi în izolarea Băncii Federale (Bundesbank). Preşedintele acesteia, Jens Weidmann, protestează sonor împotriva intenţiilor preşedintelui BCE Mario Draghi de a cumpăra datorii suverane ale statelor în criză. Însă, în cele din urmă, se va impune şeful Băncii Centrale Europene, deoarece fără o preluare a datoriilor de către BCE, zona euro riscă să se destrame.

Bundesbank şi câţiva cai de bătaie din Uniunea Creştin-Socială (CSU, partener în coaliţia de guvernare) vor să facă valuri cu declaraţii dure, însă, în cele din urmă, toţi ştiu că acumularea excesivă de datorii nu este urmată de rambursarea acestora, ci de o ştergere a lor şi de tipărirea de bani. Aşa a fost dintotdeauna.

Germania este şantajabilă deoarece niciun politician din sfera guvernării nu vrea să îşi asume riscul prăbuşiri euro. Creanţele Germaniei în interiorul UE se apropie rapid de pragul de 1.000 miliarde euro. Dacă zona euro se rupe, o bună parte din aceşti bani va fi pierdută.

Cu alte cuvinte, Germania se află într-o situaţie destul de disperată. Nu mai există acum nicio cale raţională de ieşire din criză, cu respectarea nobilelor principii ale politicii fiscale europene. În exterior, Merkel pozează încă în imaginea celui mai puternic politician european. În realitate, însă, ea şi-a băgat ţara în corzi. Lumea şi-a dat seama de bluff-ul ei şi acum este pe punctul de a suporta consecinţele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe