Germania aprobă vânzarea unităţii de petrol şi gaze a RWE unor investitori ruşi

Peter Terium, preşedintele celui de-al doilea mare furnizor german de energie electrică, RWE, 4 martie 2014 în Berlin
Peter Terium, preşedintele celui de-al doilea mare furnizor german de energie electrică, RWE, 4 martie 2014 în Berlin (PATRIK STOLLARZ/AFP/Getty Images)

În ciuda tensiunilor izbucnite pe fondul crizei din Ucraina, ministerul german al Economiei va aproba vânzarea unităţii de petrol şi gaze al RWE, DEA, unui investitor rus, potrivit surselor.

Ministrul economiei a anunţat, în iunie, că va investiga posibilitatea de a bloca tranzacţia în valoare de 5,1 miliarde de euro (6,9 miliarde de dolari) a unităţii DEA către grupul de investitori Letter One, care este condus de magnatul rus Mihail Fridman, anunţată în luna martie.

Reprezentanţii ministerului, REW şi consorţiul Letter One a refuzat să comenteze.

Europa şi Statele Unite au impus sancţiuni economice împotriva Rusiei din cauza anexării militare a peninsulei ucrainene Crimeea, şi din cauza susţinerii forţelor pro-Rusia, care luptă împotriva forţelor guvernamentale în estul Ucrainei. Ca replică Rusia a aplicat interdicţii asupra importurilor de mâncare.

Ca parte din înţelegere, Fridman, al doilea om ca avere din Rusia, şi co-investitorii vor primi pachete de acţiuni în aproximativ 190 de licenţe şi concesii de gaze şi petrol în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Guvernul german ar fi putut să folosească o clauză din legea comerţului exterior care îi permite să blocheze acordurile care ameninţă ”ordinea şi siguranţa publică”, dar ar fi fost o mişcare fără precedent.

RWE a anunţat, anterior, că se aşteaptă ca acordul, care a obţinut deja aprobarea anti-monopol din partea Uniunii Europene, să fie finalizat în acest an.

Tranzacţia a fost criticată de politicienii seniori germani, în martie, în timp ce relaţiile dintre Rusia şi Occident se deteriorau.

În prezent, Germania primeşte peste o treime din gazul şi 40% petrolul său din Rusia.

RWE, precum alte utilităţi germane, depun eforturi pentru a se adapta schimbărilor majore petrecute în sectorul de energie, în timp ce Germania se distanţează de energia nucleară şi încurajează apropierea de sursele de energie regenerabile, în timp ce cererea de energie din restul Europei este mică.

Schimbările din sectorul de energie au redus peste jumătate din valoarea de piaţă a firmei, care are deja datorii mari, în numai patru ani.

RWE a căutat modalităţi de a-şi reduce datoria de peste 30 de miliarde de euro, inclusiv reducerea posturilor şi vânzarea activelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie