Germania cere Greciei şi Turciei "să nu se joace cu focul" în Mediterana de Est

Ministrul german de Externe, Heiko Maas
Ministrul german de Externe, Heiko Maas (Alax Halada/AFP/Getty Images)

Germania a cerut, marţi, Greciei şi Turciei să rezolve disputa privind resursele energetice din estul Mării Mediterane prin dialog, avertizând asupra riscului ca impasul să devină o confruntare militară.

Ministrul german de Externe, Heiko Mass, care a vizitat Atena luni şi Ankara marţi, pentru a ajuta la eliminarea tensiunilor dintre cei doi aliaţi NATO, a declarat că Germania şi partenerii săi din UE sunt alături de Grecia.

"Situaţia actuală în estul Mediteranei este echivalentă unui joc cu focul", a spus Heiko Maas după întâlnirea cu omologul său grec Nikos Dendias la Atena. „Fiecare scânteie poate duce la catastrofe.”

Grecia şi Turcia - aliaţi NATO - sunt în dezacord strident în ceea ce priveşte revendicările asupra resurselor de hidrocarburi din estul Mediteranei.

Tensiunile au crescut după ce Turcia şi-a dislocat nava de sondaj Oruc Reis în apele revendicate de Ankara, într-o acţiune pe care Atena o consideră ilegală.

Duminică, Turcia a emis un aviz cunoscut sub numele de Navtex pentru extinderea operaţiunilor navei până la 27 august. Grecia a emis apoi propriul aviz, afirmând că va organiza exerciţii militare în aceeaşi zonă, în afara insulei greceşti Creta.

După ce s-a întâlnit cu Maas, Dendias a declarat că Grecia vrea să discute cu Turcia, dar nu va face acest lucru „sub ameninţări”, iar ţara este pregătită să-şi apere drepturile suverane.

Dendias a mai spus că disputa asupra Mediteranei de Est nu este doar o problemă bilaterală, ci una pentru întreaga Uniune Europeană.

"Se referă la familia europeană în ansamblu, se referă la drepturile suverane ale UE, la ... securitatea sa", a afirmat Dendias.

Miniştrii de externe ai UE se vor întâlni la Berlin în perioada 27-28 august şi vor discuta problema.

Preşedintele Tayyip Erdogan a declarat, luni, că nava turcească nu se va retrage, întrucât Grecia „seamănă haos” în estul Mării Mediterane.

Turcia a început în urmă cu câteva luni să emită pretenţii asupra unor zăcăminte aflate în zona economică exclusivă a Greciei şi Ciprului, ridicând pretenţii în numele Republicii Cipriote Turce, o entitate nerecunoscută internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe