Germania face apel la un guvern de tranziţie în Siria

În condiţiile în care mai multe state europene şi-au schimbat poziţia faţă de conflictul din Siria, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a susţinut că trebuie găsit un punct comun între cei care cred că Assad ar trebui să rămână la putere şi cei care au o poziţie diferită.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a făcut apel la formarea unui guvern de tranziţie în Siria, în timp ce Berlinul a declarat că discuţiile legate de încetarea conflictului ar trebui să îl implice pe liderul sirian Bashar al-Assad.

Duminică, Steinmeier a declarat că ar trebui să aibă loc discuţii între ţările din regiune, statele membre UE, SUA şi Rusia în vederea creării unui guvern de tranziţie.

El a adăugat că trebuie găsit un "interes comun" între cei care susţin că Assad ar trebui să rămână la putere şi cei care au o poziţie diferită în privinţa acestui aspect.

Săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel a declarat: “Trebuie să discutăm cu mulţi actori: printre ei se află şi Assad, dar şi alţii, de asemenea. [Trebuie să discutăm] nu doar cu SUA şi Rusia, ci şi cu parteneri regionali importanţi, precum Iran, şi cu statele sunite, precum Arabia Saudită.”

Comentariile lui Steinmeier au loc într-un moment în care guvernele europene îşi schimbă politicile faţă de Siria.

În 22 septembrie, ministrul francez de Externe Laurent Fabius a declarat că o soluţionare diplomatică a crizei siriene este imposibilă fără Assad.

“Dacă cerem, chiar înainte de începerea negocierilor, ca Assad să se retragă, atunci nu vom ajunge departe”, a declarat Fabius, fiind citat de ziarul francez Le Figaro.

Totuşi, rezolvarea conflictului din Siria se va dovedi a fi chiar mai dificilă acum, după ce Rusia şi-a trimis soldaţi, armament şi avioane de luptă în ţara arabă pentru a lupta împotriva militanţilor Statului Islamic, conform declaraţiilor Moscovei.

Totuşi, avioanele de vânătoare ruseşti şi-au oprit transponderele când au intrat în Siria, aparent pentru a evita să fie detectate, denunţă un oficial american, potrivit căruia aeronavele militare ruseşti au zburat foarte aproape de avioane de transport cu transponderele pornite, relatează CNN.

Dar sateliţii americani le-au detectat, a dezvăluit oficialul american. În urma unor evaluări, avioanele de vânătoare se aflau în Siria, iar, potrivit aceluiaşi oficial, ruşii au început să opereze avioane fără pilot în zona de coastă a oraşului Latakia.

În contextul în care în zona respectivă nu sunt prezenţi militanţi din cadrul grupării Statul islamic, aceste manevre ridică o serie de întrebări cu privire la intenţiile ruşilor şi comasarea militară rusă în regiune, pe care Statele Unite au anunţat că o urmăresc îndeaproape.

Aceste manevre arată mai degrabă că Moscova plănuieşte să-l susţină pe preşedintele Bashar al-Assad decât să lupte împotriva grupării teroriste, potrivit aceleiaşi surse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe