Germania face din nou apel la crearea unei armate europene

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, 29 aprilie 2015
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, 29 aprilie 2015 (FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)

Ministrul german al apărării Ursula von der Leyen şi-a exprimat săptămâna trecută dorinţa sa pentru o forţă militară continentală capabilă să reacţioneze rapid în orice colţ al lumii, susţine ziarul Daily Express.

Comentariile sale au fost făcute cu doar două luni după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat dorinţa pentru o armată comandată de Bruxelles, susţinând că aceasta “ne va ajuta să construim o politică comună pentru securitate şi probleme externe, precum şi să preluăm responsabilităţile comune ale Europei în lume.”

Ministrul german, discutând cu omologul său olandez în Haga, a declarat că diversele crize internaţionale, precum epidemia de Ebola şi progresul înregistrat de grupul jihadist Statul Islamic, ar fi putut fi contracarate mai bine de o armată europeană bine pregătită.

Juncker insistă că o nouă armată europeană nu va intra în competiţie cu NATO. “În schimb, o armată europeană va produce o cooperare intensă în privinţa dezvoltării şi cumpărării de echipamente militare şi va genera economii substanţiale”, conform declaraţiei sale.

Ministrul olandez al apărării, Jeanine Hennis-Plasschaert, susţine la rândul său această idee.

Ea a declarat: “America preia cea mai mare parte a poverii. Pentru a recâştiga echilibrul, noi, aliaţii europeni, trebuie să devenim mai puternici împreună”.

Von der Leyen a declarat că proiectul rămâne un ţel pe termen îndelungat şi că probabil doar generaţiile viitoare vor putea vedea materializarea acestuia, conform Daily Express.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat recent că apărarea este o răspundere naţională şi că nu există nicio perspectivă pentru crearea unei armatei europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe