Germania şi Spania acceptă un controversat acord de returnare a imigranţilor

Zeci de imigranţi şi refugiaţi într-o ambarcaţiune de cauciuc în largul coastei Libiei
Zeci de imigranţi şi refugiaţi într-o ambarcaţiune de cauciuc în largul coastei Libiei (Andreas Solaro/AFP/Getty Images)

Berlinul a convenit cu Madridul ca Germania să returneze imigranţii care au depus deja cerere de azil în Spania, potrivit Euronews.

Ca urmare a acordului, persoanele ale căror cereri de azil au fost acceptate de guvernul spaniol şi folosesc spaţiul Schengen pentru a ajunge în Germania, acum vor putea fi deportate legal direct în Spania. Anterior, imigranţii care s-au înregistrat în alte ţări în drumul lor spre Germania puteau să depună o nouă cerere de azil la sosirea pe teritoriul german.

Acest acord are loc după o dispută politică în cadrul guvernului cancelarului Angela Merkel – şi anume, ministrul de Interne Horst Seehofer a ameninţat că va submina poziţia de lider a acesteia din cauza politicii privind imigraţia. Seehofer a ameninţat cu un vot de neîncredere împotriva lui Merkel în luna iunie, forţând-o să îşi diminueze retorica liberală şi chiar să convoace un summit UE de urgenţă pe tema imigraţiei.

Seehofer, ministru de Interne şi lider al Uniunii Creştin Sociale din Bavaria (CSU), este înclinat să îşi demonstreze poziţia politică înaintea unor alegeri regionale din luna octombrie, când va înfrunta o competiţie din partea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Peste 1,6 milioane de imigranţi au căutat azil în Germania începând cu 2014, când Angela Merkel a deschis graniţele ţării. Decizia ei a fost atât de controversată încât AfD a obţinut locuri în Parlamentul german în cadrul alegerilor federale de anul trecut ca urmare a unei campanii bazate pe o platformă anti-imigraţie.

Conform noului acord, imigranţii ar putea fi trimişi înapoi în Spania într-un interval de 48 de ore. De asemenea, Germania încearcă să încheie acorduri similare cu Italia şi Grecia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe