"Germania trebuie să se oprească". Ucraina, furioasă din cauza gazoductului Nord Stream 2

(STR / AFP / Getty Images)

Germania trebuie să oprească planurile de a construi cu Rusia gazoductul Nord Stream 2 pe sub Marea Baltică, în valoare de 9,5 miliarde de euro, a avertizat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, care a catalogat proiectul drept "mită politică".

Prin utilizarea acestei conducte, se va dubla cantitatea de gaze ruseşti care soseşte în Germania, iar gigantul rusesc energetic, Gazprom, care se află în spatele înţelegerii, livrează deja aproximativ o treime din cantitatea de gaze naturale din Europa.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că proiectul reprezintă "mită politică pentru loialitatea faţă de Rusia".

El a declarat pentru publicaţia germană Handelsblat că această conductă nu are nicio justificare economică, dar cancelarul german Angela Merkel a apărat acordul spunând că este un proiect "pur economic".

Poroşenko a adăugat că Rusia este un "partener extrem de nesigur" în furnizarea de energie. El a sugerat, de asemenea, modernizarea tranzitului de gaze prin Ucraina, în detrimentul gazoductului Nord Stream 2.

Poroşenko a notat: "Există un gazoduct de tranzit prin Ucraina, care este mult mai ieftin. Poate fi modernizat cu uşurinţă şi profitabil ... Se poate moderniza în mod semnificativ linia de tranzit prin Ucraina fără mari investiţii".

A existat o opoziţie puternică faţă de gazoduct, chiar din partea unor membri ai partidul politic al lui Merkel.

Politicienii germani de rang înalt din partidul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), ecologişti Verzi şi Partidul Liberal Democrat pro-business, toţi din Germania, au avertizat în luna februarie împotriva înţelegerii cu Rusia.

Gazoductul Nord Stream 2 va lega Germania şi Rusia, în ciuda temerilor exprimate de alte state membre UE care se tem că acesta va dăuna securităţii energetice a blocului.

Martina Werner, europarlamentar german socialist, a declarat: "Economia Rusiei este în mare măsură dependentă de veniturile provenite din exportul de gaze către UE, ceea ce creează o dependenţă reciprocă puternică între noi".

Anul trecut, Germania a fost unul dintre cei mai importanţi trei parteneri comerciali ai Rusiei, exporturile germane către Rusia ajungând la circa 26 de miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe