Germania vrea să-şi înăsprească legislaţia cu privire la crimele rasiste

(photos.com)

Guvernul german a aprobat, miercuri, un proiect de lege destinat să pedepsească mai dur crimele rasiste, într-o perioadă în care are loc procesul unicei supravieţuitoare a unui trio neonazist, acuzat că a comis zece asasinate şi două atentate, informează AFP.

'Avem datoria să facem în aşa fel încât astfel de lucruri să nu se repete', a declarat, într-un comunicat, ministrul german al justiţiei, Heiko Mass, într-o aluzie la impunitatea de care au beneficiat multă vreme acţiunile acestui grupuscul denumit 'Clandestinitate naţional-socialistă' (NSU).

Descoperirea din întâmplare, în noiembrie 2011, a acestei 'celule teroriste' acuzate că a ucis zece persoane în şapte ani, în principal comercianţi de origine turcă, a 'şocat şi consternat Germania', a amintit purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert.

Consiliul de miniştri al Germaniei a adoptat propunerile unei comisii parlamentare însărcinate cu elucidarea scăpărilor din ancheta pe marginea NSU. Toate aceste propuneri vizează o mai bună luare în considerare, în timpul investigaţiilor şi sentinţelor în cazuri de crime, a motivelor 'rasiste, xenofobe sau dezumanizante, indiferent de ce tip'.

Textul, ce urmează să fie aprobat de parlament, îndeamnă instanţele de urmărire să ţină cont 'de la bun început' de caracterul rasist al anumitor crime şi acordă parchetului federal dreptul de a relua ancheta atunci când se suspectează acest mobil extremist.

Comisia parlamentară de anchetă asupra NSA a elaborat, în august 2013, un raport de 1.000 de pagini, care dezvăluia scăpările poliţiei care au permis acestui trio să comită, în perioada 2000-2007, zece asasinate, două atentate cu bombă şi mai multe spargeri de bănci, fără a fi anchetaţi.

Raportul deplângea lipsa de coordonare între autorităţile diferitelor regiuni vizate şi ipoteza, multă vreme privilegiată în pofida lipsei de elemente tangibile în acest sens, unor reglări de conturi în cadrul comunităţii turce.

După sinuciderea, în noiembrie 2011, a doi dintre complicii săi, Beate Zschäpe, singura supravieţuitoare a acestui trio, este judecată din mai 2013 în München (sud) pentru complicitate la crime, alături de alte patru persoane acuzate că ar fi ajutat-o în timpul celor 13 ani de viaţă clandestină.