Gest frumos de solidaritate. Un tânăr a convins un spital din Norvegia să preia o parte din victimele de la Colectiv

Un român stabilit în Norvegia, pe numele său Pavel Popescu, a convins conducerea Spitalului de Arşi din Bergen, unul din cele mai profesioniste spitale de acolo, să preia mai mulţi răniţi în incendiul din clubul Colectiv.
Pavel Popescu
Pavel Popescu (facebook.com)

O echipă de medici specialişti vine sâmbătă în România pentru a selecta care dintre răniţii aflaţi în spitale pot fi transportaţi în spitalul norvegian. Toate cheltuielile cu tratamentele vor fi suportate de spitalul norvegian.

Mai mult, medicii norvegieni vor veni însoţiţi de un alt medic de la Centrul de Arşi din Helsinki, existând posibilitatea ca unul sau doi pacienţi să primească ajutor medical în Finlanda.

Toate acestea sunt posibile datorită lui Pavel Popescu.

Gest de solidaritate

"Aseară (joi seară - n.r.), Daniel Funeriu pe care îl cunosc bine din Timişoara îmi scrie pe Facebook: "dacă vrei să faci ceva pentru ţară, găseşte un spital din Norvegia care să primească un ars de la Bucureşti". Şi mă roagă de urgenţă să găsesc o posibilitate de a transfera nişte pacienţi aici într-un spital pentru tragedia de la Colectiv (ţinând cont de faptul că Norvegia are unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume). Mi-a dat şi un nume de contact al Secretarului de Stat din Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc.

Prin contactele mele directe cu oficialităţile locale am reuşit să intru pe fir cu boardul Spitalului de Arşi din Bergen (unul din cele mai profesioniste spitale din Norvegia), atenţie la ora 22:00!

Am sunat (pentru că nimeni din ambasadă sau din ţară nu făcea nimic) şi i-am implorat de-a dreptul să ne ajute de urgenţă în situaţia arşilor. Unul dintre inimoşii doctori, din boardul spitalului, Stian Almeland mi-a garantat că dimineaţa la prima oră, consiliul spitalului se va întruni să ia o decizie în privinţa ajutorului urgent pe care ni-l pot oferi şi ne vor contacta. L-am sunat apoi Dorel Săndesc pe care l-am rugat să scrie de urgenţă un mail către Stian cu tot ce avem nevoie spunându-i să ceară maximul pentru că aveam garanţia că aceşti oameni ne vor ajuta.

Miniştrii noştri sunt pe altă lume. Este evident că aveam nevoie urgentă de ajutor dar ceva e în neregulă. Vreau totuşi să spun că am apreciat promptitudinea Secretarului de stat Dorel Săndesc care a intrat imediat în contact cu cei care îmi promiseseră că vor face tot posibilul să ne ajute şi într-un timp excelent zic eu s-a concretizat un AJUTOR NEASTEPTAT! O echipă de trei medici profesionişti zboară mâine dimineaţă (sâmbătă n.r.) la prima oră spre Bucureşti pentru a ne ajuta şi a selecta o listă de pacienţi pe care îi vor trata în spitalul din Bergen suportând absolut toate costurile tratamentelor. Tot ei şi-au contactat un alt prieten specialist din Finlanda care zboară şi el spre Bucureşti şi va transfera pacienţi în Spitalul de Arşi din Helsinki! Se poate români, se poate!", a povestit Pavel Popescu, pe contul său de Facebook.

Secretarul de stat Dorel Săndesc: "M-am trezit că mă sună un număr din străinătate"

"M-am trezit că mă sună un număr din străinătate. Domnul s-a prezentat, aflase numărul meu de undeva şi mi-a spus de situaţie. Bineînţeles că mi s-a părut o iniţiativă excelentă – îl înţeleg foarte bine. Stiu cum e să fii în străinătate şi să vrei să ajuţi ţara, am lucrat şi eu în străinătate ca doctor. (…) Aseară târziu (joi seară - n.r.), pe la 11 cred, m-a sunat şi mi-a dat o adresă de email. Din poziţia pe care o am am scris imediat o scrisoare oficială, în care am descris puţin situaţia, la care am ataşat o listă de lucruri care ne-ar fi de folos. Astăzi am avut deja două discuţii telefonice cu domnul doctor Almeland care m-a sunat şi i-am prezentat toate detaliile.

Din câte am înţeles, au avut o întâlnire a consiliului director al spitalului după care mi-a confirmat că vor să sprijine România. În weekendul acesta va veni o delegaţie de trei medici, doi chirurgi şi un medic anestezist pentru a vedea pacienţii şi a selecta dânşii pe cei care cred că pot fi transportaţi şi pot beneficia cel mai mult de tratament în centrul lor. Aceasta este metoda pe care am utilizat-o în toate aceste colaborări. Selecţia a fost făcută exclusiv de medicii din străinătate care vor tratata pacienţii în spitalele lor – asta pentru neutralitate şi pentru a evita orice interpretare cu privire la criteriile de selecţie", a declarat vineri, pentru Hotnews, secretarul de stat Dorel Săndesc.

Secretarul de stat a precizat că spitalul norvegian va suporta toate costurile pentru îngrijirea pacienţilor, în timp ce statul român va asigura transportul acestora.

"Vom vedea toate detaliile, dar ideea este să ne ajute, să suporte dânşii costurile îngrijirilor medicale, noi asigurând transportul cu navele militare medicale. Sigur că vom discuta în detaliu pentru că, după cum se ştie, costurile sigur că sunt mari, dar sunt şi impredictibile. Noi suntem deschişi la orice poate să ajute pacienţii în sensul în care la nevoie vom putea acoperi costurile din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sau al ministerului. (...)

A făcut un gest foarte frumos şi foarte normal (din partea lui Pavel Popescu - n.r.). Cred că el este foarte bucuros, fericit dacă reuşeşte să ajute. Nu a vrut să facă din asta un gest care să-l facă popular sau faimos. Nu are legătură cu asta. El este o faţă frumoasă a noastră a românilor. Această parte a noastră există, eu cred în ea. Cred în ţara mea", a mai precizat Dorel Săndesc.

UPDATE ora 19:38.

Mulţimea a erupt în stradă. Porţiuena de bulevard cuprinsă între facultatea de Geografie şi teatru Naţional este ocupată de protestatari.

!.500

"Am venit şi în seara asta în Piaţa Universităţii. Sunt obosit şi nu-mi plac multele diversiuni din "piaţă", dar mai ales într-o zi ca cea de astăzi trebuie să ne arătăm Solidaritatea, dar şi Hotărârea (de a presa pentru reforme pe bune)", a precizat Cristian Şoimaru.

Românii ies din nou în stradă împotriva Sistemului.
Românii ies din nou în stradă împotriva Sistemului. (Cristian Şoimaru)

* * *

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne