Ghinea: Nu sunt genul care să ascundă lucrurile sub preş. Am fost trimis pentru a rezolva crize uriaşe

Nu sunt genul care să ascundă lucrurile sub preş, am fost trimis la Ministerul Fondurilor Europene pentru a rezolva din mers câteva crize uriaşe, moştenite, a explicat Cristian Ghinea, care anunţă că va prezenta în curând raportul celor 100 de zile de ministeriat.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Guvernul a adoptat HG-ul de reorganizare a Ministerului Fondurilor Europene. Este primul pas pentru o reaşezare a instituţiei pe baze mai bune, a declarat miercuri, pe contul său de Facebook, ministrul Cristian Ghinea, care a ţinut să împărtăşească opiniei publice "câteva gânduri" despre această reorganizare.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, cu ocazia reorganizării au fost adăugate o serie de structuri specializate pentru domenii cheie:

1. Managementul riscului şi anti-fraudă. Vom avea o direcţie specializată, în care va fi încorporat şi Corpul de Control

"E aiuritor faptul că am găsit un Corp de Control compus din câţiva oameni şi marginalizat, că nu există o idee clară a vulnerabilităţilor din sistem. Nu s-a putut sau nu s-a vrut? Acum putem şi vrem", a explicat ministrul.

2. Vom avea o structură permanentă de gestionare a sistemului IT de management al fondurilor europene

"Am găsit acest sistem uriaş şi important tratat de parcă ar fi doar o altă funcţie a unui departament de mentenanţă IT, cu doar un om care ştia ce e acolo, fără o idee clară de cum ar trebui să arate sistemul la final. Nu e de mirare că am găsit grave întârzieri la execuţie, faţă de calendarul oficial adoptat prin memorandum de Guvern. Ceea ce există deja (modulul de primire a proiectelor) nu mă mulţumeşte deloc. Am declarat asta în prima zi de mandat.

Ştiu că beneficiarii care depun acum proiecte sunt nemulţumiţi de complexitatea inutilă a acestui modul, însă aveam de ales între a continua cu ceva prost gândit sau a renunţa la a depune electronic şi a ne întoarce la teancuri de dosare primite. Nu sunt genul care să ascundă lucrurile sub preş, am fost trimis la MFE pentru a rezolva din mers câteva crize uriaşe, moştenite – de altfel voi prezenta curând raportul celor 100 de zile de ministeriat", a declarat Cristian Ghinea.

Oficialul a atras atenţia că poate suna şocant, dar asta e realitatea: s-a decis construcţia acestui uriaş sistem IT – My SMIS - dar nu s-au alocat resurse umane, nu s-a ştiut clar ce se vrea cu el.

"Am schimbat echipa de proiect în prima săptămână de mandat. Dacă a fost mai mult decât lipsă de responsabilitate ci s-a dorit să se lege mâinile instituţiilor, vom descoperi în ancheta mai largă legată de sistemele IT. Un secretar de stat – Radu Mihaiu, un IT-ist tânăr, dar cu experienţă de condus echipe – se ocupă acum de proiect, îi mulţumesc pentru efortul extraordinar făcut.

Pentru a fi sustenabil, organizăm la MFE un serviciu dedicat, unde vom aduce IT-işti şi administratori specializaţi în lucrul cu asemenea sisteme. Şi care îl vor putea prelua de la instituţiile care ne ajută acum la construcţia sistemului - vorbim de un sistem care se va folosit până în 2023 cel puţin", a precizat Cristian Ghinea.

3. Vom avea o direcţie de asistenţă şi urmărire a proiectelor strategice

"Am găsit conducta de proiecte goală. Trăim cu o administraţie şi o lume politică care cred că proiectele cresc în pom şi se culeg ca merele pădureţe. Oamenii din sistemul de management al fondurilor UE au fost educaţi că problema lor e să gestioneze banii, dacă vin sau nu proiecte… asta este, o să ne panicăm mai târziu pe tema absorbţie. Acum suntem la începutul exerciţiului financiar – era momentul să discutăm despre ce avem pe conducta de proiecte. Asta aş fi vrut să dezbatem în spaţiul public.

Din partea MFE, mandatul meu pentru această direcţie e să fie activă în a dezvolta proiecte strategice cu instituţiile şi cu companiile naţionale. Şi după ce le vom fi aprobat, să le urmărească bunul mers, procesul de avizări, aprobări etc. Avem nenumărate proiecte cu bani europeni care se blochează din motive de imobilism instituţional al altor structuri sau lipsă de prevedere, MFE trebuie să fie un jucător care să prevadă şi să pună presiune pentru rezolvare, înainte de blocaje", a afirmat ministrul.

Potrivit ministrului, partea de care este cel mai mândru când e vorba de echipa sa este că a creat aceste noi structuri şi funcţii fără a suplimenta numărul de posturi sau resursele financiare. Este o restructurare fără nici un cost în plus pentru stat.

"Evident, au fost discuţii multe. Mi s-a spus: "domnule ministru, dacă vreţi asta, atunci avem nevoie de 90 de posturi noi". Am decis ca vom crea noi funcţii fără suplimentare de posturi, doar vom reorganiza resursele umane. Posturile în minister se alocă (şi se realocă permanent) în funcţie de taskurile şi de nevoile la zi. În acest proces preluăm şi Organismele Intermediare regionale care erau la Ministerul Muncii până de curând. Sunt în curs de evaluare", a punctat Cristian Ghinea.

Tehnocratul a ţinut să mai dea aici un semnal: este mare agitaţie în sistem legat de Organismele Intermediare (care sunt la ministerele de linie şi gestionează fondurile europene, prin anumite funcţii din Programele Operaţionale).

"Nu văd motivul agitaţiei, se face o analiză a ce au făcut aceste structuri până acum, se vor delega (sau nu) atribuţii în funcţie de nevoia raţională a sistemului, nu pentru că trebuie să rămână X sau Y musai director. Oricâte presiuni publice sau private, oricâte şopârle sau pile ni se pun, oricâte informaţii se scurg "cu dedicaţie", procesul de raţionalizare a sistemului instituţional merge înainte. Cât sunt eu ministru. Punem sistemul pe baze raţionale, asta e ceea ce a făcut acest guvern.

Îi mulţumesc şi secretarului de stat Dragoş Dinu, care a supervizat această reorganizare şi se va ocupa şi de implementarea sa. Le mulţumesc tuturor colegilor care muncesc, ştiu ce presiune e pe noi şi ce se aşteaptă de la noi, vă garantez că reorganizarea nu încurcă pe cei care muncesc pentru interesul public. Dimpotrivă", a mai afirmat Cristian Ghinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne