Gibraltarul eliberează petrolierul iranian Grace 1. SUA încearcă să blocheze decizia

Super petrolierul Grace 1
Super petrolierul Grace 1 (Screenshot)

Gibraltarul a decis să elibereze superpetrolierul iranian Grace 1, capturat în largul teritoriului britanic din străinătate în urmă cu 6 săptămâni de către Marina Regală. SUA a depus eforturi până în ultimul moment să confişte nava, potrivit RFE/RL.

Petrolierul Grace 1 a fost capturat pe baza suspiciunii că transporta ilegal petrol iranian în Siria, încălcând astfel sancţiunile UE aplicate împotriva regimului din Damasc.

Şeful Executivului din Gibraltar, Fabian Picardo, a suspendat joi ordinul de reţinere după ce Teheranul a oferit asigurări scrise oficiale că nava nu va descărca în Siria cele peste 2 milioane de barili de petrol aflaţi la bord. Ordinul de reţinere urma să expire sâmbătă seară.

“Având în vedere asigurările pe care le-am primit, nu mai există niciun motiv rezonabil pentru reţinerea legală a navei Grace 1 pentru a asigura respectares Regulamentul UE privind Sancţiunile”, a precizat Picardo.

Totuşi, nu a fost clar imediat când va naviga Grace 1.

Decizia privind eliberarea petrolierului a fost anunţată în pofida efortului făcut de Washington, până în ultima clipă, de a confisca nava pe cale legală.

După ce Gibraltarul a anunţat decizia, ministrul iranian de Externe a acuzat Statele Unite de presupusă piraterie cu scopul de a împiedica eliberarea petrolierului Grace 1.

“SUA a încercat să abuzeze de sistemul legal pentru a fura proprietatea noastră în largul mării”, a susţinut pe Twitter Mohammad Javad Zarif. “Această tentativă de piraterie evidenţiază sfidarea legii de către administraţia [preşedintelui american Donald] Trump”.

În 19 iulie, la două săptămâni după confiscarea navei Grace 1, Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului au capturat petrolierul sub pavilion britanic Stena Impero în Golful Persic.

Atât Londra cât şi Teheranul au negat că plănuiesc să facă schimb de nave.

Delegatul Teheranului la Londra, Hamid Baeidinejad, a susţinut că Washingtonul a încercat cu “disperare” să blocheze eliberarea petrolierului Grace 1 dar demersul său a eşuat.

El a precizat pe Twitter că petrolierul iranian va pleca din Gibraltar în curând.

Căpitanul petrolierului iranian şi alţi trei ofiţeri au fost eliberaţi oficial, a afirmat joi un purtător de cuvânt al guvernului din Gibraltar.

Disputa dintre Marea Britanie şi Iran a izbucnit pe fondul amplificării tensiunilor în Golf, după ce SUA s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat între Teheran şi marile puteri în 2015.

SUA a cerut partenerilor săi să conlucreze în vederea crearii unei misiuni de securitate maritimă pentru protejarea transporturilor de mărfuri pe cale maritimă şi a altor interese în Golf.

Anterior, Marea Britanie a susţinut că se alătură iniţiativei americanilor, deşi alte puteri europene, în special Germania, au respins ideea, temându-se că SUA va folosi forţa comună pentru a aplica presiune maximă asupra Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe