Gigantul rus Gazprom pregătit să extindă exporturile de GNL

Alexei Miller, CEO Gazprom
Alexei Miller, CEO Gazprom (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Săptămâna trecută, cea de-a doua centrală a Rusiei pentru producerea de gaz natural lichefiat (GNL), Yamal GNL - care a fost construită de producătorul de gaz Novatek şi partenerii săi – a început să funcţioneze, scrie Vedomosti. Livrarea primului stoc pentru export a început în 8 decembrie, iar la ceremonie au participat, printre alţii, preşedintele rus Vladimir Putin şi directorul general al Gazprom, Alexei Miller. Gazprom controlează prima centrală rusă de GNL din Sahalin, din Estul Îndepărtat al Rusiei.

În cadrul unei reuniuni în 19 decembrie, Viktor Zubkov, preşedintele Comitetului Director al Gazprom, va anunţa că se vor dezbate perspectivele gazelor de şist şi ale gazului natural lichefiat, precum şi influenţa lor asupra companiei. În plus, intenţionează să se discute despre revizuirea programului de dezvoltare pe termen lung al Gazprom.

Gazprom construieşte alte două proiecte GNL în Marea Baltică şi Vladivostok. Compania intenţionează de asemenea să construiască a treia parte a centralei din Sahalin până în 2023-2024, crescând capacitatea cu 30% şi ajungând la 15 milioane de tone pe an.

Gazul natural lichefiat are mari perspective pe plan global, însă Gazprom nu a făcut niciun progres major în această privinţă, a declarat Valeri Nesterov, analist la Sberbank CIB. Ţările europene care primesc gaz prin conductele Gazprom vor dori să cumpere mai mult GNL pentru a obţine independenţa energetică de un singur furnizor, a explicat Nesterov.

Exporturile de GNL urmează să crească în anii următori, a declarat Andrei Polisciuk, analist la Raiffeisenbank. În cazul în care Gazprom nu investeşte în tehnologii de dezvoltare, cota sa pe pieţele de export se va reduce semnificativ, a avertizat el. Gazprom are suficiente rezerve de gaz tradiţional, dar trebuie să investească în tehnologii mai scumpe pentru a produce gaze de şist, a mai declarat analistul.

În viitor, ponderea GNL în comerţul global va creşte, dar în următorul sfert de secol livrările prin gazoducte vor juca un rol esenţial, a afirmat Alexei Grivach, director adjunct al Fondului Naţional pentru Securitate Energetică al Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie